Demagogul Oajdea, evacuat cu forta din incinta cinematografului copiilor din Piata Voievozilor. Nici Alba ca Zapada nu-l mai ajuta!

0
43

Primarul Mihai Chirica a anunțat că a trimis o notificare către Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) privind predarea cinematografelor către Municipiul Iași. Cinematografele trebuiau să fie preluate de Primărie incă din anul 2008, după ce Guvernul a dat o lege in acest sens, 303/2008, dar pe care RADEF nu a aplicat-o.
Acțiunea noastră este un rezultat al publicării in Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență privind modificarea Legii cinematografiei. Cei de la RADEF sunt obligați ca in termen de șase luni să predea aceste cinematografe. In paralel, am mai inceput o acțiune penală impotriva RADEF provocată de faptul că săptămana trecută a fost o cădere de cărămizi peste mașinile din parcarea de la Republica. Ne ducem și noi parte pentru că i-am notificat de multe ori, i-am dat și in judecată, dar nu s-a schimbat nimic. In continuare pun in pericol oamenii care trec pe acolo. Nu există nicio vendetă impotriva celor care au coordonat această activitate, deși au coordonat-o prost. Pur și simplu vrem să preluăm cinematografele și oamenii profesioniști de acolo. In paralel, vom modifica organigrama Primăriei, pentru a include și angajații RADEF. Nu vrem să ii vedem șomeri, așa cum au fost notificați de Regie că vor fi de la 1 ianuarie” a anunțat Mihai Chirica.
Municipalitatea ieşeană a deschis proces împotriva RADEF în noiembrie 2015. Curtea de Apel nu a admis preluarea cinematografului „Copou” întrucât, în 2010, RADEF l-a vândut către o firmă privată, tranzacţie care face obiectul unui dosar la Parchet.
Vrem să recuperăm toate cinematografele, adică “Victoria”, “Republica,”Dacia” și ce mai este din “Tineretului”. La Curtea de Apel instanța ne-a dat cștig de cauză. Singura excepție este cinematograful Copou pentru că a făcut obiectul unui act de vazare-cumpărare. Nu am insistat pe lucruri care nu mai pot fi itoarse din drum, cu toate că, in conformitate cu prevederile aceleiași Legi a cinematografiei, Regia nu putea o astfel de decizie peste cea a Guvernului. Ar fi trebuit să apară o corecție prin Ordonanță de Urgență la acea lege, care să permită vanzarea acelor bunuri” a mai afirmat Mihai Chirica.
Planul municipalităţii este ca la „Republica” să fie un cinematograf dedicat filmelor de artă, iar „Dacia” să fie dedicat filmelor și evenimentelor pentru copii.
Vrem sa facem film, film artistic daca se poate. Ce este in cinematograful Dacia, respectiv societatea Alba ca Zapada a fostului deputat Oajdea, vom evacua in regim de urgenta, pentru ca a fost si un act de nesimtire de data aceasta din partea chiriasului, care s-a bagat parte intervieventa impotriva noastra cu RADEF-ul, ceea ce este un act de injustete maxima. Il evacuam cat de repede se poate si vom face acolo un cinematograf pentru copii si tineret”, a spus edilul.
În acelaşi timp, la „Victoria” ar urma să fie realizată o sală multifuncţională unde să susţină concerte inclusiv Filarmonica, în timp ce „Tineretului” va trebui reconstruit, o destinaţie precisă nefiind încă anunţată.
Radu SEICARU