Depozit de munitie gasit in curtea Colegului Pedagogic din Iasi. Generatii de elevi au stat zeci de ani pe un arsenal format din sute de proiectile germane

0
56

Descoperire șocantă în curtea unei instituții de învățământ din Iași! Cu prilejul lucrărilor efectuate la reabilitarea Școlii Vasile Lupu, în perimetrul unității școlare a fost descoperit un adevărat arsenal de muniție.
Proiectilele au fost gasite in timpul lucrarilor de excavare pentru amenajarea scolii modulare. Potrivit primarului Mihai Chirica, echipele care efectuau lucrările au găsit sute, poate chiar mii de proiectile,
Începând să construim școala temporară de lângă Școala Vasile Lupu s-a descoperit un depozit de muniție.Parcul este foarte vizitat de către locuitorii din zonă  si este posibil sa il împrejmuim și sa punem interdicție de acces. Sunt sute, chiar mii de proiectile care fac parte dintr-un depozit. Slavă Domnului că am reușit să dăm de ele. Pe de altă parte, o să trebuiască să decontaminăm întreaga zonă și vom mai întârzia ritmul lucrărilor, dar pe de altă parte cred că am reușit să evităm o posibilă deflagrație care ar fi avut niște consecințe pe care nu vreau să mi le imaginez. Mulțumesc celor care au fost foarte atenți și n-au săpat. Mă bucur că escavatoristul a rămas în viață și la fața locului, ISU și cu celelalte instituții pirotehnice sunt prezente în vederea izolării și de contaminării zonei”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a declarat ca muniția a fost descoperită la mai puțin de 50 de metri de căminul Liceului Vasile Lupu.

Depozitul era unul bine organizat, nu erau doar proiectele pe care le mai găsim de altfel și în alte lucrări pe care noi le efectuăm, izolate, căzute sau eu știu, abandonate de-a lungul celui de-al doilea război mondial. De data aceasta se vede foarte clar că e o cantitate mare de muniție neexplodată, de proveniență germană și care va face obiectul unui proces mai detaliat și mai larg de decontaminare, sigur cu riscurile asumate de către instituțiile care se ocupă de aceasta. Să stea toată lumea fără nicio grijă. Pe toată linia frontului de răsărit, la ruperea frontului după iunie 1943, se găsesc cantități mari de muniție rămase neexplodate din urma retragerii armatei germane și ne creează probleme. Am mai găsit proiectele și la săpăturile de pe infrastructura liniilor de tramvai și pe capătul Canta, Păcurari, dar și pe capătul dinspre Aurel Vlaicu. Se mai găsesc temporar muniții neexplodate și pe alte șantiere, mai ales în zonele împădurite. Asta nu face decât să ne îndemne ca de fiecare dată să fim foarte atenți cum excavăm cu detectoarele de metale. Se acționează acum în zona Școlii Vasile Lupu și cred că voi lua o decizie cu un caracter general, ca înaintea de începere a lucrărilor de excavare, mai ales la excavările pe terenuri noi, virgine, să le spun, să facem întâi o o cercetare pentru detectarea de metale și după care să dăm drumul la excavările în sine”, a mai declarat Mihai Chirica.

Colegiul National Vasile Lupu din Iasi are corpuri de cladire vechi de peste 120 ani, iar expertizele tehnice realizate au arătat că structura de rezistență este afectată. A fost dispusă și măsura de relocare activității de învățământ, la inițiativa guvernului, în contextul cutremurului major care a avut loc in Turcia. Pina la reabilitarea corpurilor de cladire, proces de durata, s-a decis amenajarea unei scoli modulare.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here