Destinul trist a noua copii din Botosani. Dorm cu randul in soba si mananca mamaliga cu ceapa, insa au numai note de 9 si 10

0
65

In localitatea Codreni, din judetul Botosani, noua copii isi duc traiul cu stomacul gol si fara hainute. Sunt saraci si se inghesuie in doua paturi, iar cei care nu mai au loc dorm in vatra sobei.

Le-a venit randul lui Costelus si Neculai sa doarma in vatra. Culcusul s-a incalzit de la focul din soba, dar e tare intunecat, iar copiii ies de aici murdari si pe dinti de funingine.

In cele doua camarute de numai 16 metri patrati, cu doar doua paturi, se inghesuie in total 12 suflete. Fata cea mare are 23 de ani si la randul ei are trei copii mici, dar nu se intelege cu sotul, asa ca sta cu mama si fratiorii ei. Si mama s-a despartit de sot, pentru ca se certau mereu. Acum singurele care vegheaza asupra celor mici sunt mama si bunica.

Dormim ingramaditi, unul peste altul. Unul la picioare, unul langa cap, o serie in soba. Dupa ce se potoleste focul, ei se baga in soba si dorm acolo. Nu avem unde. Doarme o seara asta, dupa aia celalalt. Fac cu randul”, a spus Brandusa Ilas, mama celor noua copii.

Doi dintre frati sunt plecati la scoala ajutatoare din Dorohoi. Unul dintre ei are numai note de 9 si 10 si primeste bursa de merit. Acasa insa ai lor abia se descurca de pe o zi pe alta din alocatii si ajutorul social.

“Pana vine alocatia nu am ce sa mananc. Nu imi da nimeni pentru ca sunt straina. Am mancat si mamaliga goala sau cu ceapa. Si copiii la fel. Ce mancam noi, aia si ei”, a marturisit mama.

Preotul satului e singurul care ii mai ajuta pe sarmani. Le ofera copiilor o masa calda, in fiecare zi, atunci cand se intorc de la scoala.

Erau prin cimitir. Ma intrebam ce cauta pe acolo, dar ei saracii cautau lumanari. Vai de viata lor. Atunci am zis ca acesti oameni trebuie ajutati”, a spus preotul Gheorghe Gaina.

Nu au nici mancare cateodata dar copiii merg la scoala. Nu au absente. Sunt copii silitori si inteligenti. Mama ii ingrijeste asa cum poate”, a spus si Ligia Viziteu, asistent social.

Daca l-ar intalni pe Mos Craciun, copilasii nici nu ar sti ce sa ii ceara mai intai, pentru ca totul le lipseste. Nu indraznesc sa-si doreasca jucarii, constienti ca au nevoie de mancare si hainute calduroase.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =