Dispret total din partea primarului Iaşului faţă de donatorii de sânge. Iaşul pierde donatori din cauza birocraţiei şi aroganţei edilului

0
68

Donatorii de sânge din judeţul Iaşi sunt puşi pe drumuri ca să-şi primească drepturile. Cei care vin din alte localităţi ale judeţului să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Iaşi, trebuie să meargă cinci kilometri până la Direcţia de Asistenţă Comunitară ca să li se deconteze banii pentru transport.
Decizia a fost luată în urmă cu două luni de Primăria Iaşi, după ce Ministerul de Finanţe a solicitat ca banii să nu mai fie viraţi direct către Centrul de Transfuzii Sanguine, ci unei instituţii din subordinea municipalităţii. Medicii se tem că astfel va scădea drastic numărul donatorilor, mai ales că o treime dintre aceştia vin din mediul rural. Practic, după ce parcurg zeci de kilometri din comunele de reşedinta şi dupa ce donează sânge, donatorii trebuie sa mai bata vreo cativa kilometri buni pana pe bulevardul Socola, la Directia de Asistenta Comunitara, pentru a li se deconta transportul. Aşa se face că mulţi dintre donatorii din judeţul Iaşi sunt hotărâţi să renunţa la a mai dona sânge, practic la a mai salva vieţi, totul din vina birocraţiei.
Interpelat asupra acestei probleme, primarul Iaşului a avut o reacţie de-a dreptul impertinentă, demonstrând încă odată aroganţa crasă care îl caracterizează.
Eu mă gândeam că am avut două puncte importante la conferinţa de presă (n.r. discuţiile purtate la Bucureşti în legătură cu Autostrada Iaşi- Târgu Mureş şi obţinerea avizului de mediu pentru parcarea subterană de la Teatrul Naţional), iar astfel de probleme…,dar dacă sunt astfel de probleme o sa incercam sa-i ajutam să-şi primească banii”, a spus Nichita de-a dreptul confuz.
Lunar, peste 500 de persoane din mediul rural vin la Iaşi ca să doneze sânge. Cu toate acestea, extrem de puţine au mers la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru decontarea transportului.
Medicii de la Centrul de Tranfuzii Sanguine se tem că persoanele din judeţ nu vor mai veni la Iaşi dacă nu li se decontează transportul.
Facem un apel să se gândească la o soluţie în aşa fel încât donatorii să nu mai fie purtaţi pe drumuri şi aşa cum ani de zile aceste drepturi au fost eliberate de la nivelul Centrului de Transfuzie să găsim modalitatea de a face şi în continuare acest lucru”, a declarat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here