Procesiune specială în Iaşi. Episcopul Anton Durcovici, celebrat pentru prima dată după beatificare

0
99

Procesiune specială la Iaşi, în această seară, cu ocazia împlinirii a 63 de ani de la moartea lui Anton Durcovici, episcopul martir beatificat în această primăvară. Sute de catolici sunt aşteptaţi la ceremonia care va avea loc la catedrala catolică.
Ceremonia va începe la ora 18:00, când se va merge în procesiune pe străzile oraşului cu unul dintre obiectele rămase de la episcop, o parte din testamentul său. Procesiunea se va încheia în capela special pregătită pentru episcopul Anton Durcovici la intrarea în catedrală.
Pentru această sărbătoare, în parohii s-au făcut pregătiri speciale. Au fost nouă zile de rugăciuni, iar preoţii le-au vorbit credincioşilor despre preotul martir. Episcopul catolic a murit pe data de 10 decembrie 1951 în închisoarea din Sighetu Marmaţiei.
Anul acesta, pe 17 mai, Anton Durcovici a fost beatificat, după ce papa Francisc a recunocut martiriul său. La procesiunea de la iaşi din primăvara aceastui an au participat câteva zeci de mii de persoane.

În ziua de 10 decembrie se împlinesc 63 de la moartea ep. Anton Durcovici în închisoarea din Sighetu Marmaţiei. Printre cei care au povestit despre condiţiile în care a murit ep. Anton Durcovici a fost şi ep. Ioan Ploscaru (Lanţuri şi teroare, Ediţia a doua, revizuită şi adăugită, Editura “Signata”, Timişoara, 1994, p. 157-158): “La două zile după [moartea episcopului] un miliţian mai prietenos m-a dus în celula 13 să fac puţină ordine. Era celula în care murise episcopul Anton Durcovici. Prima impresie a fost jalnică… Celula era din cele mari, pentru opt-zece persoane. […] Camera fiind mare, pe timp de iarnă era foarte friguroasă. Avea două ferestre duble, dar la o fereastră lipsea geamul din afară. Patul pe care a zăcut şi a murit era perpendicular pe peretele uşii. Lângă el, la peretele din dreapta, era un pat gol, fără saltea, pe care era o mătură de nuiele pentru măturat zăpada, două gamele goale şi a treia gamelă în care era puţin griş fiert în apă şi pe care se vedeau urme de şoareci… Tot aici erau două bucăţi de pâine uscată, una începută de el, a doua începută de şoareci. Într-o gamelă era o bucăţică de marmeladă din care se vedea că a gustat. […] Dintr-o singură privire am înţeles singurătatea şi mizeria în care a murit. Îmi simţeam inima strânsă de durere […]. Monseniorul Anton Durcovici a murit ca un martir, neavând altă asistenţă decât şoarecii închisorii”.

* * *

Anton Durcovici s-a născut în ziua de 17 mai 1888 în localitatea Bad-Deutsch Altenburg (Austria). După moartea tatălui său, Francisc Durcovici (5 februarie 1893), în 1894, mama, Maria Durcovici, cu cei doi fii ai ei, Anton şi Francisc, au plecat la Iaşi, pentru ca în 1898 să se stabilească la Bucureşti. Primit în Seminarul din Bucureşti şi trimis ulterior la studii, este sfinţit preot la 24 septembrie 1910, la Roma. Din 1911 până în 1947 a lucrat cu dăruire în Arhidieceza de Bucureşti, îndeplinind diferite funcţii, mai ales pe acelea de profesor şi de rector al Seminarului. La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop al Diecezei de Iaşi de papa Pius al XII-lea. După consacrarea episcopală (5 aprilie 1948) în catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti, la 14 aprilie 1948 preia conducerea Diecezei de Iaşi, pe care a păstorit-o în condiţii nespus de vitrege. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate şi închis la Bucureşti (26 iunie – 4 mai 1951), Jilava (4 mai – 17 septembrie 1951) şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei, unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951, fiind înmormântat în secret (în timp de noapte) în Cimitirul Orăşenesc din localitate.

Procesul de canonizare al ep. Anton Durcovici a început cu faza diecezană, la 25 martie 1997, continuând, la 8 februarie 2010, cu faza romană. La 28 februarie 2013, la Vatican, s-a dat votul afirmativ argumentării teologice a martiriului episcopului Durcovici. La 15 octombrie 2013, la Vatican, membrii Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în unanimitate, au exprimat părerea pozitivă asupra martiriului şi virtuţilor ep. Anton Durcovici. La 31 octombrie 2013 papa Francisc a recunoscut martiriul ep. Anton Durcovici, iar la 23 decembrie 2013 a aprobat data şi locul beatificării. La 17 mai 2014 ep. Anton Durcovici a fost beatificat la Iaşi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here