Doi scriitori, o casă si o nedreptate cât blocul

0
93

Casa din București în care doi importanți scriitori ai noștri, anume Victor Eftimiu și Cezar Ivănescu, au locuit perioade îndelungate, se degradează și riscă să fie complet compromisă de construirea unui bloc, în imediata sa apropiere. Dan Lungu, Senator USR de Iași, semnalează situația autorităților și cere Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, să se autosesizeze și să ia măsuri pentru salvarea acestui monument. Clădirea datează din anul 1894 și a aparținut inițial părinților lui Victor Eftimiu. Scriitorul a locuit acolo aproximativ zece ani, între 1897 și 1905, pentru ca mai apoi, din 1986, până în anul 2008, casa să-l găzduiască pe ieșeanul Cezar Ivănescu.

Deși cu o însemnătate uriașă, având în vedere personalitățile importante care au locuit în ea, casa memorială nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice din București, ea aparținând în prezent fiicei scriitorului Cezar Ivănescu, Clara Aruștei. Situată la adresa Strada Silvestru, nr. 50, la colț cu Bulevardul Dacia, nr. 136, clădirea este în prezent amenințată de faptul că în proximitatea ei a început construirea unui bloc, care i-ar afecta vizibil starea și i-ar știrbi importanța. Unul dintre semnalele de alarmă preluate deja de presa națională a venit chiar din partea Clarei Aruștei, proprietara casei, care a semnat o scrisoare deschisă adresată instituțiilor și autorităților publice responsabile, prin intermediul căreia solicită sprijinul acestora, pentru salvarea clădirii.

Astfel, ea menționează că își dorește ca „la comemorarea a 11 ani de la moartea lui Cezar Ivănescu și a 131 de ani de la nașterea lui Victor Eftimiu, clădirea să fie protejată ca monument istoric, întrucât riscă să fie iremediabil afectată” de viitoarea construcție, pentru care Primăria Capitalei a emis autorizația de construire nr. 638/1674097/29.11.2018. „Această autorizație este emisă și pentru o parte din fosta proprietate Gheorghe Eftimiu, cea aflată în Bd. Dacia nr. 136, Sector 2, proprietate care în prezent nu mai este a mea. Prin autorizația menționată s-au aprobat lucrări de consolidare, modificări interioare și exterioare și supraetajare imobil, în fapt o demolare mascată a unei clădiri istorice situate în zonă protejată architectonic, proprietarii actuali declarând că imobilul datează din anii 1980”, a precizat Clara Aruștei.

Potrivit fiicei lui Cezar Ivănescu, autorizația emisă de Primăria Municipiului București încalcă mai multe acte normative, precum Legea Locuinței, Codul Civil și unele caracteristici ale zonei protejate aflată la nr.13, Bd. Rezidențial Dacia – subzone Cp1c. Această zonă este una cu un grad de protecție maxim, legea specificând  obligația protecției  „valorilor architectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică”; fiind permise intervenții care conservă și potențează valorile existente. „Apreciez că Primăria Capitalei, prin Primarul General Gabriela Firea, trebuie să ofere o explicație pentru regretabila distrugere a unei părți a proprietății Eftimiu și pentru punerea în pericol a celei rămase, aflate în proprietatea mea, dat fiind că în cursul anului 2018 au fost înregistrate mai multe petiții prin care se solicita aplicarea legilor în vigoare și respectarea patrimoniului memorial-simbolic național”, a precizat Clara Aruștei.

Solicit, pe această cale, Ministrului Culturii și Identității Naționale să își îndrepte atenția către situația acestei clădiri și să contribuie la declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență, conform prevederilor Legii 422/2001, sprijinind demersurile initiate de fiica scriitorului și ignorate sistematic de autorități. Memoria celor doi scriitori atât de importanți nu poate fi lăsată de izbeliște, iar casa în care au trăit, care ar trebui să fie un muzeu, nu trebuie pusă în pericol de dorința nestăvilită de-a construi peste noapte câte un bloc pe fiecare parcelă liberă de teren. Nu pot să nu fiu scandalizat când văd că o personalitate marcantă pentru lumea literară, precum cea a poetului Cezar Ivănescu, atât de legată de Iași, nu este apreciată la adevărata ei valoare”, a menționat Dan Lungu, Senator USR de Iași.

Poetul Cezar Ivănescu (1986 – 2008) a fost absolvent al Facultății de Filologie din Iași, loc în care și-a făcut și debutul literar. A fost atât un mare poet, eseist, traducător și dramaturg, cât și un bun profesor de limba și literatura română. De-a lungul carierei sale, a obținut cele mai importante premii literare din România, anume Marele Premiu al Festivalului naţional de poezie „Mihai Eminescu”, în anul 1968, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, în anul 1981 sau Marele Premiu al Festivalului Internaţional „Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş”, în anul 2004. De origine albaneză, scriitorul Victor Eftimiu (1889 – 1972), care a locuit cel dintâi în construcția aflată acum în pericol, a fost un important dramaturg, eseist, povestitor și traducător, membru al Academiei Române. El este astăzi mai curând apreciat în Albania, decât în România, primind în anul 1971 din partea Guvernului Albanez chiar Ordinul „Naim Frasferi”, adică cea mai înaltă distincție culturală albaneză.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here