Dosar penal pentru lucrările de la sediul PSD Iaşi. “Am aflat din presa ca sediul PSD e monument istoric”

0
65

Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a deschis dosar penal privind lucrările de modernizare de la sediul din localitate al Partidului Social Democrat.

Potrivit proaspatului exclus din PSD, Mihai Chirica, la sfârsitul lunii ianuarie, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași a sesizat Primăria Municipiului Iași privind demararea unor lucrări într-o serie de monumente istorice aflate în zona centrală a orașului.

Toate sesizările au fost direcționate către Serviciul Urbanism din cadrul Poliției Locale, iar rezultatele fiecărei anchete, funcție de situația de pe teren, s-au comunicat instituțiilor abilitate în aplicarea legislației în vigoare. În cazul monumentelor istorice, legea stabilește foarte clar că orice intervenție neautorizată nu poate fi tratată ca o simplă contravenție, de aceea raportul a fost înaintat către celelalte instituții competente.

De subliniat este faptul că Primăria Municipiului Iași nu aplică legea discreționar, funcție de interese subiective, ci se asigură de respectarea reglementărilor în vigoare de către toți cetățenii și toate instituțiile din Iași. Municipalitatea a verificat dacă reprezentanții conducerii PSD Iași, respectiv domnii Maricel Popa (în calitate de președinte al PSD Iași) și Victorel Lupu (în calitate de președinte executiv al PSD Iași), au obținut aprobarea, pentru respectivele lucrări din interiorul clădirii-monument care adăpostește sediul partidului, de la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași, dar din informațiile culese inclusiv de către Serviciul de Investigații Criminale a rezultat că nu a existat (și nu există nici în acest moment) o astfel de aprobare sau măcar o solicitare cu privire la lucrările efectuate. Vreau ca ieșenii să înțeleagă un lucru foarte clar: legea este aceeași pentru toți, de la cetățeanul obișnuit până la cei care dețin la un moment dat puterea decizie în orașul și în județul nostru. De fapt, tocmai aleșii ieșenilor trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să fie primii care respectă legea în această țară. Dacă instituțiile abilitate nu reacționează imediat la astfel de abuzuri, atunci mâine vom asista la o explozie de infracționalitate ce va fi tot mai greu de stăvilit”, a declarat primarul Mihai Chirica.

In replica, presedintele PSD Iasi, Maricel Popa, a tinut sa precizeze ca lucrarile de la sediul PSD se deruleaza conform legii si urmaresc evitarea degradării imobilului. În ceea ce privește acuzele vehiculate în spațiul public cu privire la efectuarea unor lucrări care au vizat modificarea structurii de rezistență a imobilului, seful PSD Iasi a precizat faptul ca a depus deja dovezi la Direcția Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi care constau în fotografii efectuate începând cu anul 2004, în care se poate observa că lucrările de intervenție asupra pereților interiori au fost făcute cu mult înainte de perioada actuală.

Apreciem că acele lucrări au fost efectuate înainte de anul 1994 de către alt chiriaș, iar lucrările de desființare a unor improvizații sau de demontare tocuri de ușă nu au avut ca efect modificarea structurii imobilului. Astfel de amenajări provizorii au mai existat şi în holul imobilului şi au fost desfiinţate odată cu efectuarea acestor lucrări de igienizare şi întreţinere.  Organizația Județeană Iași a PSD nu are elemente certe care să indice exact când au fost realizate acele lucrări de reamenajare ce schimbă configurația spațiilor/încăperilor din actualul sediu al PSD Iași.  Dorim să subliniem și faptul că în conținutul HCL. nr.92 din 10 mai 1999 şi/sau în contractul de închiriere încheiat între filiala PSD Iași și Primăria Municipiului Iași – prin Direcția Exploatare Patrimoniu nu se indică în niciun fel faptul că spațiul din imobilul închiriat este încadrat în Lista monumentelor istorice, precum și obligațiile chiriaşului care derivă din acest fapt. Organizația Județeană Iași a PSD a aflat că acest spațiu se regăsește pe lista monumentelor istorice după demersul jurnaliștilor și după interpelarea transmisă Direcției Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi. De asemenea, ținem să precizăm că schița prevăzută în contractul de închiriere nu este cea reală, drept pentru care solicităm Primăriei Iaşi, proprietarul imobilului, o reactualizare a schiței cadastrale și necesitatea introducerii unei anexe la prezentul contract de închiriere care să conțină o schiță actualizată. Ca o concluzie: lucrările care se efectuează în această perioadă la sediul PSD Iași nu aduc, sub nicio formă, atingere structurii de rezistență sau aspectului arhitectural al clădirii. În plus, în contractul de închiriere semnat cu Primăria Iași nu figurează, la niciun punct, statutul de monument istoric al clădirii. Nimeni nu se poate folosi de propria turpitudine pentru a reclama nerespectarea unei obligaţii civile sau revendicarea unui drept subiectiv civil. Ori, în speţa noastră Primăria Iaşi nu a pus în vedere chiriaşului toate datele necesare privind calitatea juridică a imobilului. Prin neîndeplinirea acestei obligaţii legale Primăria Iaşi săvârşeşte un abuz de drept folosindu-se de propria turpitudine pentru a scoate în evidenţă că, de fapt, chiriaşul nu a respectat anumite dispoziţii legale. Înţelegem să răspundem punctual comunicatului remis de Primăria Iaşi şi momentan nu dorim să intrăm în jocul emoţional şi imatur propus de primarul municipiului Iaşi. Bătălia pentru încrederea ieşenilor se dă pe proiecte, nu pe vorbe domnule primar Chirica!” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 71