Chirica si Conest-ul, reteta dezastrului. Portiuni importante din pietonalul din zona centrala a Iasului, inghitite de pamant

0
67

Mihai Chirica, artizanul Dubai-ului tiganesc din inima Iasului, o facatura edilitara desueta, stearpa si lipsita de orice logica urbana, cat si Conest-ul, executantul acestui pietonal dupa tipicul sud-coreean, sunt vinovati pentru scufundarea unei parti importante din pietonal. În dimineața zilei de astăzi, 16 februarie, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt a avut loc o surpare de suprafață în dreptul Casei Cărții. Angajații S.C. Servicii Publice S.A. au securizat perimetrul în vederea evitării unor eventuale accident. Surparea s-a produs pe o suprafață de aproximativ patru metri pătrați.

Din primele verificări, se pare că este vorba de o zonă „deranjată” de săpăturile și umpluturile rezultate în urma executării rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în perioade anterioare. De menționat că în subteranul axului pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt este o conductă de canalizare de 2000 mm diametru, care nu a fost afectată în urma surpării”, au precizat reprezentantii Primariei.

După securizarea perimetrului a fost anunțată Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași, care a trimis o comisie formată din Virgil Băbîi – directorul Direcției și Bobi Apăvăloaei – consilier superior în cadrul Direcției, care au analizat situația din teren.

În vederea remedierii surpării, Primăria Municipiului Iași a propus realizarea unei umpluturi din balast stabilizat și pietriș, respectiv refacerea pavajului deteriorat. Comisia a aprobat măsurile propuse de municipalitate, cu condiția ca eventualele descoperiri de obiecte arheologice pe perioada lucrărilor să fie raportate către Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași.

Lucrările de refacere au demarat în cursul zilei de astăzi, 16 februarie, imediat după ce Direcția de Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași a emis avizul.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 − 14 =