„Dosarul Macovei”, o nouă etapă. O ultima speranta pentru familia lui Valentin Macovei, motociclistul ucis pe sosea de primarul comunei Răchiteni

0
130

Pe 15 noiembrie 2013, familia tânărului motociclist în vârstă de 27 de ani, Valentin Macovei, primea un telefon răvășitor de la Poliție, prin care era înștiințată că trebuie să vină să ridice echipamentul băiatului. Părinții au înțeles despre ce este vorba, însă refuzau să creadă că nu-și vor mai putea îmbrățișa niciodată copilul. Din acel moment și până în prezent s-au scurs aproape 5 ani, perioadă în care ambele părți implicate în dosar, familia victimei Valentin Macovei, pe de o parte, și Petre Doboș, primarul actual al comunei Răchiteni, în calitate de inculpat, pe de altă parte, au solicitat efectuarea de noi expertize și administrări de probe pentru ca instanța să stabilească cu precizie adevărul. La termenul din luna mai  a fost admisă cererea de actualizare a cazierului judiciar,  instanța constatând și faptul că există contradicții între prima expertiză și supliment, expertul neformulând concluzii certe. Astfel, s-a dispus o nouă expertiză, la București, care să răspundă la întrebările clasice, întucât nu s-a ținut cont de obiectivele formulate de inculpat și asigurator. Următorul termen al procesului este 19 septembrie 2018.

„Niciun caz nu seamănă cu altul, sunt particularități pe care fiecare dosar le are. S-au acumulat deja cinci ani de suferințe, mai ales pentru moștenitorii defunctului Valentin Macovei, părinții fiind sub presiunea unui stres continuu de la momentul impactului și până în prezent. Într-adevăr, a fost o perioadă îndelungată până la finalizarea anchetei pentru ca dosarul să ajungă pe rolul instanței, însă avem îngăduință, întrucât știm volumul de munca la care sunt supuse organele de anchetă. În cazul de față, s-a dovedit prin probatoriu faptul că inculpatul Petre Doboș circula neregulamentar, depășind axul longitudinal simplu continuu și fiind parțial pe sensul opus de mers. De aceea, condamnarea la 1 an și 4 luni cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani și fără ca pe durata acestui termen să se dispună măsura prevăzută la art. 85 alin (2) lit. g și anume, cea referitoare la interzicerea conducerii anumitor vehicule stabilite de instanță pe durata termenului de supraveghere, având în vedere faptul că e vorba și despre o culpă care a dus la decesul unei persoane, pare o pedeapsă mult prea blândă, care se îndepărtează de scopul pedepsei. Stabilirea unei hotărâri finale este așteptată de ambele părți, din punct de vedere psihic fiind un consum emoțional puternic, mai ales în condițiile în care instanța a imputat, la ultima motivare, un procent de numai 30% drept culpă a inculpatului Petre Doboș, cu toate că inițial, gradul de culpă a fost de 50%- 50% pentru fiecare parte implicată în accident.”, a declarat Gianina Vera Poroșnicu, avocatul familie Macovei.

            Petre Doboș a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în data de 13.06.2016, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, reținându-se că a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de victima Valentin Macovei după ce nu a respectat prevederile legale în materia circulației pe drumurile publice, încălcând marcajul longitudinal simplu continuu și intrând, astfel, pe sensul opus de mers.

„Inculpatul Petre Doboș s-a prezentat la proces o singură dată, avocatul dumnealui invocând diferite scuze. Nu are obligația de a fi prezent, în condițiile în care are un avocat, însă o mai bună comunicare din partea sa poate că ar fi dus la o soluționare mult mai rapidă a cazului, nu să stăm în așteptare ani la rând. În tot acest timp, din păcate, stresul și-a pus amprenta asupra noastră, a familiei, starea de sănătate fiindu-ne tot mai afectată, iar acest fapt poate fi oricând probat. Nu ne-am fi așteptat să fim contactați în permanență, însă inculpatul putea să manifeste o mai mare compasiune în situația creată și indezirabilă. Așteptăm rezultatul expertizei de la București și hotărârea din septembrie. Ne este foarte greu, am luptat în tot acest timp, am făcut împrumuturi. Și toate acestea doar pentru a avea liniște printr-o decizie a instanței. Nu mai putem da timpul înapoi, din păcate, însă suferința creată de pierderea unuia dintre copii nu poate fi măsurată și niciodată uitată. Eu sunt un om simplu, fără antecedente penale, a fost o regulă de familie să ne câștigăm pâinea cinstit, obținerea unor sume de bani pentru o îmbogățire rapidă nefiind niciodată scopul nostru. Am muncit întotdeauna și muncim în continuare. Pe parcursul procesului, am depus la dosar imagini făcute chiar de mine, diferite de cele apărute public, imagini care au stârnit reacții când au fost prezentate. Avem încredere în justiție până la final, însă toată această așteptare este extrem de apăsătoare!”, a spus Vasile Macovei, tatăl motociclistului decedat, Valentin Macovei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here