Dragoste interzisă si fanatism religios – proiectii speciale „Moonlight” si „Mucenicul” la Iasi

0
85

Doi tineri din lumi diferite, care încearcă să-și găsească un sens în fiecare dintre ele, sunt personajele a două dintre cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, În lumina lunii/ Moonlight, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film, și (M)ucenicul/ The Student, premiat la Cannes 2016. Cele două filme vor fi proiectate la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași pe 21, 22 și 23 aprilie, de la 17.30 și 20.00.

Biletele costă 15 lei și pot fi cumpărate în avans de la Librăria Cărturești din Palas Mall, între 10.00 și 22.00, iar înainte de proiecție, de la casieria Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

În lumina lunii/ Moonlight, regizat de Barry Jenkins, va rula în fiecare dintre cele trei zile de la ora 17.30. Are deja peste 150 de premii, printre care Oscarul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor într-un rol secundar. Filmul abordează un subiect delicat, aproape tabu – o poveste de dragoste între doi tineri bărbați de culoare. „În vremurile astea tulburi, avem nevoie mai mult ca oricând de povestitori ca Barry Jenkins, oameni capabili să transforme o poveste cu conflict și suferință într-o simfonie despre dragoste și prietenie care persistă în ciuda durerii. Mă îndoiesc că voi vedea un film mai bun ca Moonlight anul acesta”, scrie The Guardian

O temă delicată abordează și (M)ucenicul/ The Student, în regia lui Kirill Serebrennikov, care va rula în fiecare dintre cele trei zile de la ora 20.00. Bazat pe controversata piesă de teatru Martyr, de Marius von Mayenburg, (M)ucenicul pune în discuție teme actuale fierbinți: fundamentalismul religios în rândul tinerilor, identitatea sexuală, educația și felul în care societatea poate gestiona astfel de cazuri. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, inclusiv în Rusia, o țară în care Biserica Ortodoxă influențează puternic politicile statului.

Veniamin, un adolescent cuprins de o criză mistică, își confruntă mama, colegii și profesorii cu Biblia în mână. Au voie fetele să ia lecții de înot la școală în bikini? Chiar e nevoie de educație sexuală în clasă? Ar trebui studiată teoria evoluției la ora de științe? Adulții sunt copleșiți de certitudinile pe care tânărul le strigă invocând Scriptura. Nimeni, în afară de Elena, profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.

Religia a mers mereu mână în mână cu suferința și trauma. La origine religia însemna iubire, dar asta nu mai funcționează în viețile noastre din contextul actual. Acum religia e doar sămânța unor neînțelegeri agresive între diverse națiuni. E subiect de terorism și separare”, declară Kirill Serebrennikov într-un interviu pentru No Film School.

(M)ucenicul a rulat în competiția Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes și a obținut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here