Drama ecologica continua la Iasi! Chirica taie ultimii tei de pe Stefan cel Mare. Acestia sunt amplasati chiar in fata cabinetului sau

0
76

Unul din ultimii tei scapati ca prin minune de drujbele angajatilor Primariei in urma cu 7 ani, va fi sacrificat inainte de Craciun. “Periculosul” tei va fi taiat in cadrul unei asa-zise campanii de taiere a copacilor uscati din Iasi, in care sunt prinsi mai multi arbori seculari cu care vremea a avut rabdare pana acum.

În urma numeroaselor sesizări primite de la ieșeni cu privire la arborii uscaţi de la marginea străzilor, dar şi la cei dintre blocurile din cartiere, echipele Servicii Publice SA fac intervenții punctuale pentru toaletarea sau, acolo situația o impune, pentru înlăturarea copacilor care au devenit un pericol iminent pentru pietoni și autovehicule. Subliniem încă de la început faptul că doar copacii uscați și periculoși sunt tăiați, iar aceasta numai după ce sunt obținute toată avizele cerute de lege și numai după ce toate celelalte posibilități de eliminare a pericolului sunt epuizate!  Un astfel de caz este reprezentat, din păcate, de unul dintre cei doi tei din fața sediului Primăriei Municipiului Iași. În ciuda tuturor eforturilor făcute de specialiști, teiul nu poate fi salvat. În aceste condiții, Comisia specială de ordonare a vegetaţiei și Agenția pentru Protecția Mediului Iași au dat deja avizele necesare, iar teiul va trebui îndepărtat, pentru a elimina un pericol real pentru cei care apelează la serviciile municipalității”, au declarat comunicatorii din Palatul Roznovanu.

O alta taiere programata in perioada urmatoare va avea loc in curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, acolo unde or fi taiati mai multi arbori monumentali care au fost catalogati ca fiind uscati. Aceste interventii definitve asupra arborilor sunt aprobate de Comisia specială de ordonare a vegetaţiei de la nivelul Municipiului Iaşi, din care fac parte specialiști de la Academia Română – Filiala Iași, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Primăria Municipiului Iași și Servicii Publice SA.

Reamintim faptul ca in urma cu 7 ani, tot aliniamentul verde de pe b-dul Stefan cel Mare a fost distrus la propunerea actualului primar, Mihai Chirica. Au fost taiati atunci, peste 70 de tei. Asocierea acestui macel ecologic cu o anume identitate simbolica a orasului, a iscat atunci o serie de miscari civice care au culminat cu o mare “izbanda”- plantarea unor specii de salcami japonezi, specifici amenajarilor funerare, in locul teilor taiati. 

Primăria a motivat atunci că prin tăierea arborilor înalţi şi plantarea de salcâmi japonezi, de talie joasă, sunt puse în valoare monumente precum Catedrala Mitropolitană sau Biserica Trei Ierarhi. Acum, probabil ca prin aceasta taiere, Chirica doreste sa isi puna in valoare vizibilitatea propiului cabinet.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here