Investigatii penale si administrative dupa “scandalul Morel Bolea”. Parteneriatele si finantarile publice catre ONG se schimba

0
69

Consilierii USR PLUS Iași solicită investigații amănunțite a contractelor de parteneriat între Primăria Iași și ONG-urile Kasta Morrely și Eurodmos. Aceștia vor propune o alocare specială de fonduri de la bugetul local pentru finanțarea proiectelor care au ca scop combaterea abuzurilor sexuale, a torturii psihologice și a violenței domestice.

Consilierii municipali ai USR-PLUS își exprimă empatia și aprecierea pentru curajul fostelor membre ale ONG-urilor Kasta Morrely și Eurodemos, transformate în centre de tortură și abuz, care au ales să vorbească public despre practicile de manipulare în scopul exploatării persoanei din cele două organizații. Actul lor de curaj trebuie salutat, încurajat și apreciat, deoarece poate să constituie un exemplu pentru toate persoanele care au fost abuzate psihologic sau fizic să contacteze autoritățile pentru ca abuzatorii să răspundă în fața legii. Gestul lor este salutar și pentru că ancheta judiciară demarată în urma mărturiilor poate preveni perpetuarea experiențelor traumatizante în cazul altor posibile victime.

Solicităm instituțiilor abilitate să finalizeze cu rapiditate ancheta penală și să protejeze victimele. În altă ordine de idei, faptul că fete și femei vorbesc despre abuzuri la care au fost supuse în două ONG-uri finanțate de Primăria Iași ne determină să investigăm acest subiect pentru a vedea cum a fost posibil ca nimeni să nu-și dea seama că există nereguli acolo. De aceea, solicităm toate contractele de finanțare și de parteneriat dintre aceste două ONG-uri și Primăria Iași, împreună cu rapoartele tehnice și financiare cu privire la fiecare ban primit. Vrem să vedem cum a fost cheltuit fiecare leu din fondurile publice de către aceste asociații, dacă au fost autorizate și licențiate pentru proiectele pentru care au primit finanțare publică și dacă rezultatele prevăzute în cererile de finanțare au fost obținute”, sustin consilierii USR-PLUS.

În acest sens, pentru a evita apariția unor cazuri similare și a garanta eficiența cheltuirii fondurilor, reprezentanții USR-PLUS din Consiliul Local Iași propun o schemă transparentă pentru acordarea finanțărilor de la bugetul local pentru ONG-uri și alți parteneri, împreună cu un proces de monitorizare a modului cum au fost cheltuite fondurile publice.

Considerăm, totodată, că primarul Iașului, dl. Chirica, trebuie să ofere explicații publice cu privire la relația sa de peste 10 ani cu Morel Bolea, cel acuzat de aceste abuzuri petrecute în spatele paravanului instituțional al celor două ONG-uri. Mai mult, aceste două ONG-uri au fost partenerii Municipalității în zeci de evenimente, acțiuni și manifestări, iar cel care este acuzat că a abuzat fete aflate la pubertate, adolescente și femei mature a primit distincții din partea Primăriei Iași, fapte documentate inclusiv prin imaginile postate pe paginile Primăriei și ale asociațiilor respective”, mai sustin consiierii.

Totodată, consilierii locali USR-PLUS vor propune o alocare specială de fonduri de la bugetul local pentru finanțarea proiectelor care își propun combaterea abuzurilor sexuale, torturii psihologice și violenței domestice.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here