Drone speciale folosite de USV Iași pentru tratamente impotriva bolilor, combaterea daunătorilor sau administrarea de îngrasaminte

0
51

Cadrele didactice de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași) vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanți din zonă cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generație.
Achiziționată de către USV Iași printr-un proiect de cercetare, drona (model Parrot, Bluegrass) deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație, fazele de vegetație, dacă anumite zone din parcela sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată. Totodată, cu ajutorul camerelor multispectrale sunt determinate și evidențiate, prin intermediul culorilor și diferitelor nuanțe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de către dronă. Colectarea şi înregistrarea imaginilor se realizează de către şase camere: o cameră RGB (red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale cu senzori de bandă îngustă (albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă. În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.
„În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din județul Vaslui, desfășurăm acțiuni de cercetare în care vom analiza influența amendamentelor calcaroase asupra diferitelor sole agricole pe care le deține acel fermier. Prin comparație vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situația și toate elementele agrochimice pe care le deține acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate și vom putea determina dacă au avut o influență benefică asupra solului”, a detaliat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USV Iași.
Facultatea de Agricultură are în plan achiziționarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, combaterea dăunătorilor și administrarea îngrășămintelor microgranulate.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 − 37 =