El este individul care a demolat Hanul Trei Sarmale fara autorizatie. Pentru distrugerea acestui simbol al Iasului, patronul hanului s-ar putea alege doar cu o amenda

0
90

Hanul “Trei Sarmale” a fost demolat chiar de propietarul acestuia. Marian Panainte este cel care s-a urcat pe buldozer si a demolat hanul, fara remuscari, autorizatie de demolare sau masuri de siguranta pentru pietoni sau participantii la trafic. In tot acest timp, politistii locali au asistat impasibili cum dispare un simbol al Iasului. Ulterior barbariei comise de Marian Panainte, politistii care au asistat complice la ilegalitate, ca si cum ar fi acoperit-o, au intocmit doar un simplu raport.
Demolarea s-a făcut fără autorizație de construire, ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte grav. Nu i-a spus nimeni că nu i-o eliberează. Nu i-a spus nimeni asta. și-a luat de la sine putere demolarea unei construcții, care putea să treacă și prin filtrul unor autorități publice, așa cum este și Primăria Municipiului Iași. Acolo a deținut o autorizație de construire privind reconsolidare, reconfigurare, recompartimentare și extindere. Trebuia să respecte această autorizație, nu a făcut acest lucru și este pasibil rigorilor legii. Nu poți să demolezi Hanul “Trei Sarmale” fără să te vadă cineva. Nu e nicio colibă, nu e nicio casă uitată printr-un colț de oraș; e o construcție care a rămas emblematică pentru orașul nostru, nu neapărat prin frumusețe. A fost mutilată de comuniști prin anii ’70, in urma demolării fostului monument istoric, care a reprezentat o locație indrăgită de clasicii literaturii române”, a spus primarul Mihai Chirica.
Clădirea Hanului Trei Sarmale este detinuta de Marian Panainte, prin firma Fio Grup Company, inca din anul 2017, atunci cand a obtinut o autorizaţie de la Primărie pentru consolidarea hanului. Lucrările, care trebuiau terminate în august 2018, au fost abandonate. Ulterior, in decembrie 2021, a fost obtinuta autorizaţia din partea Primăriei , moment la care Panainte anunţa o investiţie de 4 milioane euro pentru modernizarea hanului şi extinderea imobilului cu un hotel. Înainte de acest anunţ, hanul şi terenul aferent au fost scoase la vânzare pentru suma de 1,2 milioane euro.
Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafaţa construită desfăşurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafaţă de 1.031 mp sunt prevăzute 16 camere şi 3 apartamente, amenajate în acelaşi stil tradiţional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna şi un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienţii hotelului şi pentru mese festive”, se arăta în prezentarea proiectului. Noua unitate de cazare propusă prin proiect ar urma să aibă o capacitate de 96 de camere şi 5 apartamente.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 4 = 8