Drumul mirodeniilor – atelier de pedagogie muzeală la Palatul Culturii

0
53

În contextul expoziției „OLFACTIV. Mirodenii, răşini, parfumuri şi miresme. Din antichitate până în epocă modernă”, Muzeul de Istorie a Moldovei și Biroul Relații Publice, Marketing Cultural, Logistică, Proiecte și Programe organizează, în cadrul programului DICE derulat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, un atelier de pedagogie muzeală cu tema „Drumul mirodeniilor”, concept ce poartă semnătura muzeografului Ioan Iaţcu.

Atelierele sunt programate să se desfășoare în Sala de Educație Muzeală de la Palatul Culturii, în perioada 9 aprilie – 10 mai 2019, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.00, și se adresează tuturor categoriilor de elevi.

În acest context, participanții vor realiza o incursiune în universul mirodeniilor, din antichitate şi până în timpurile moderne, cu o privire specială asupra utilizării lor în Moldova evului mediu. De asemenea, se vor reconstitui trasee comerciale, de la zonele de origine şi până la centrele de desfacere a mirodeniilor. În centrul atenţiei, desigur, va fi oraşul Iaşi, care era numit în documentele otomane Iaşibazar (adică târgul Iaşi), unde negustorii români, greci, evrei şi armeni îşi desfăceau mărfurile aduse din Orient, printre care se regăseau şi plantele aromatice, cum ar fi: piper, scorţişoară, ghimbir, cuișoare, anason și alte bunuri de lux.

Atelierul durează 60 – 90 minute și cuprinde trei secţiuni: 1. vizitarea expoziţiei „Olfactiv”; 2. o prezentare susţinută de specialiştii instituției; 3. parcurgerea unui traseu comercial de la începutul secolului XX, prin intermediul unui boardgame.

Biletul costă 15 lei, iar pentru detalii și programare, persoanele interesate sunt rugate să ne contacteze la numărul de telefon: 0232 275979, int. 142 sau 129.

Programul DICE: Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ este derulat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, începând din 2017, cu scopul de a valorifica patrimoniul și expozițiile temporare disponibile.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

50 − = 46