Dublu eveniment la 30 de ani de activitate teatrala a actorului Ion Sapdaru – premiera teatrala si lansare de carte

0
45

Teatrul Național Iași anunță un dublu eveniment, care va avea loc astăzi, la Uzina cu Teatru:  premiera spectacolului „Despărțitorul”și lansarea unui nou volum de teatru, autor: Ion Sapdaru.

„Despărțitorul” este prima producție a Teatrului Național Iași din noul an, spectacol care se va juca la Uzina cu Teatru, de la ora 19:30. Textul, regia și coloana sonoră îi aparțin regizorului Ion Sapdaru, care a dus la bun sfârșit acest proiect alături de o echipă artistică extraordinară: actorii Doru Aftanasiu, Dumitru Năstrușnicu, Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Oana Sandu, Alexandra Bandac, Alexandru Gușă, Ioana Ivănescu, Francisc Bucur, Petre Sapojnic, scenograful Cătălin Târziu. Asistenți de regie: Radu Mihoc și Francisc Bucur.

Tot astăzi, de la ora 19:10, Ion Sapdaru își lansează un nou volum de teatru, apărut la editura Junimea. Cartea cuprinde piesele de teatru „Un înger bătrân cu semințe de măr în buzunar” (planificată să fie montată la Cluj), „Omul cu cinci pisici” (jucată în Bulgaria) și „Freelancer Story”, (montată la Teatrul Național Iași și în Lituania).

Anul acesta, regizorul împlinește 30 de ani de teatru pe scena Naționalului ieșean, o aniversare marcată fericit de evenimentele care vor avea loc în seara zilei de 7 ianuarie. Acum 30 de ani, Ion Sapdaru ajungea la Iași cu primul turneu al unui teatru românesc din Basarabia în România. Talentul său a fost remarcat și, la invitația lui Mihai Ursachi, directorul de atunci al Teatrului, și a regizorului Ovidiu Lazăr, a rămas în trupa ieșeană de actori.

Ion Sapdaru, despre „Despărțitorul”: „ Este o înşiruire de povesti urbane, al căror liant este un personaj ciudat, Felix Poenaru, care a înfiinţat o firma de despărţiri, AdioSRL. Pentru o sumă oarecare de bani, individul se angajează să despartă cupluri. Cum se întâmplă ? Bate la uşă, se prezintă, spune că persoana care l-a mandatat nu vrea să continue relaţia amoroasă și… cam atât. Este foarte simplu și durează câteva minute. Ei bine, nu-i chiar aşa. Dacă lucrul acesta s-ar întâmpla în Suedia sau Germania ar fi foarte simplu. Aici, la noi, în Balcani e mai complicat și mai periculos.”

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9, 18 și 19 ianuarie, de la 19:30, la Uzina cu Teatru.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − = 7