Sportul alb, in pericol! Iașul nu are niciun teren acoperit care să găzduiască turnee de tenis. Sportivii fac naveta la Tomesti

0
64

Iasul, un oras cu aproape 400 de mii de locuitori si sute de sportivi care practica tenisul la nivel competitional, nu are nici pana azi o infrastructura adecvata pentru desfasurarea in conditii optime a antrenamentelor. Despre gazduirea unor turnee de tenis, fie ele si natinale, nici nu se pune problema.

La o trecere in revista a terenurilor de tenis din Iasi, acestea pot fi numerate pe degete. Pe Uzinei sunt doua baloane (n.r. terenuri de tenis acoperite) ce vor fi demolate in acest an pentru a face loc unei investitii imobiliare. La Strandul Municipal exista un balon fără căldură si doua terenuri de zgura descoperite. Recent, mai multi sportivi au postat pe paginile lor de socializare, fotografii in care sunt infatisati cu manusi si geci, la o temperature de 3 grade, intr-unul dintre baloane, in timpul unui antrenament. O situatie identica intalnim si la Clubul Coreco din Pacurari, la Ciric, Agronomies au la alte cluburi sau baze sportive.

Coreco in Păcurari are un singur balon. Una dintre condiții pentru un turneu este sa existe doua baloane. La CFR era un balon care s.a desființat pentru că îi lipsea o piesa. Existau multi sportivi cu abonament. La finele anului trecut, FRT a anulat un turneu care ar fi trebuit sa fie  fie gazduit in balonul de la Baza CFR, care a inregistrat de mai bine de o luna, o defectiune. Practic, la acest moment,  Iașul nu mai are niciun balon. Tenismenii trebuie sa se antreneze la Tomești, acolo unde sunt 4 terenuri cu zgura, dintre care două acoperite. Practic, sportivii din Iasi trebuie să facă naveta la Tomești, intr-o comuna, ca sa se poata antrena. Suntem de râsul lumii la Iasi. Acum vreo lună, in balonul de la CFR  erau 3 grade. La Roman erau între 16 și 18 grade, in baloanele de acolo. Tot la Roman exista inclusiv o arenă pe care se desfășoară competiții internaționale. Cat face Romanul intr- un an, la Iași nu se fac turnee în 4 ani. La Roman sunt 3 terenuri cu baloane langa fabrica Smirodava, făcute pe fonduri europene. Romanul ne da lectii. De asemenea, la Baza Neptun din Constanta sunt 10 terenuri, la Brașov exista 7 terenuri de tenis acoperite si lista poate continua”, a declarat ieseanul Cristian Simionica.

Sportul cu cel mai bun sportiv al tarii nu are buget pe 2020

Peste starea jalnica a conditiilor in care sunt nevoiti sa se antreneze tenismenii ieseni, recent,  Federația Română de Tenis a anuntat ca nu are buget pe 2020. Federația Română de Tenis este într-o situație dificilă, după ce Ministerul Tineretului și Sportului a sistat finanțarea începând cu anul 2018. Motivul îl reprezintă situația juridică incertă în care se găsește forul condus de Ion Țiriac. Nici în anul 2020 nu se știe dacă FRT va putea finanțată sau nu de către MTS, ministrul de resort, Ionuț Stroe, anunțând, luni, că este dispus să dea drumul la bani, dacă se va reglementa situația juridică. Federația Română de Tenis are așteptări mari de la Jocurile Olimpice de vară 2020 de la Tokyo (Japonia), după ce Simona Halep, 28 de ani, 3 WTA, a anunțat că obținerea unei medalii la această competiție reprezintă obiectivul anului.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here