Dupa un mandat de tacere, in an electoral, deputatul-conserva, Daniel Oajdea, vrea sa isi asigure inca un mandat cu…o poliţa RCA

0
62

Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a prezentat joi o propunere legislativă care vizează “corectarea” pieţei asigurărilor auto obligatorii din România, astfel încât asiguraţii să beneficieze de o protecţie reală.

Propun modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor şi reasigurărilor, astfel încât asigurătorul să deconteze direct titularului poliţei eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci când, evident, nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asiguraţii vor beneficia de o protecţie reală şi sunt obligaţi să încheie poliţe RCA obligatorii la firme care dau dovadă de bonitate şi de seriozitate”, a precizat Oajdea.

El a adăugat că această modificare a legii va înlătura situaţiile dificile în care “autoturismul vinovat nu este asigurat, este asigurat de o firmă din alt stat sau de o firmă rău-platnică”. “Dacă propunerea va fi adoptată, asigurătorul plăteşte titularului poliţei reparaţia autovehiculului şi recuperează prejudiciul de la asiguratorul celui vinovat sau de la fondul de protecţie a victimelor străzii, după caz. Cea mai importantă prevedere este faptul că proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând într-un timp rezonabil reparaţia propriului autovehicul atunci când el nu este vinovat”, a explicat deputatul.

Potrivit lui Oajdea, în prezent, persoana păgubită trebuie “să lupte” cu diverse firme de asigurări pentru a reuşi să-şi repare autovehiculul. Multe dintre acestea fie întârzie procesul de decontare a reparaţiei, fie indică diverse service-uri care fac reparaţii de “proastă” calitate, decontând mai puţin decât ar fi necesar pentru reparaţia daunei, a susţinut deputatul. “Deci, acest sistem nu oferă o competiţie reală între asiguratorii de pe piaţa auto din România, ţinându-i mai mult pe cei care oferă preţuri mici, dar nu şi corespunzătoare”, a afirmat Oajdea.

El a anunţat că mai are în vedere un proiect de lege care vizează corectarea unei alte situaţii: “Cei care fac reglementare şi control obţin de regulă venituri proprii de la cei controlaţi sau de la cei pe care ar trebui să-i controleze, lucru care din punct de vedere moral este un conflict de interese”. “Ştiţi care este cuantumul veniturilor celor din ASF? Nu am nimic cu aceste venituri, dar nu mi se pare în regulă ca tu, instituţie care controlezi şi care ar trebui să reglementezi piaţa, să ai încasări proporţionale sau un anumit procent din firmele de asigurări. Pentru că atunci nu mai eşti interesat să temperezi creşterea poliţelor, ci mai degrabă mimezi că te interesează acest lucru, care doare pe fiecare cetăţean din România, şi de fapt eşti interesat să-ţi creşti veniturile proprii. Cred că astfel de situaţii trebuie corectate şi o să vă prezint în scurt timp un proiect de lege care, în opinia mea, va corecta şi acest dezechilibru“, a afirmat Oajdea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here