e-Factura a fost modificată: apare autofacturarea. Termene limită și alte informații pentru contabili

0
77

Ministerul de Finanțe anunță că a introdus autofacturarea în sistemul e-Factura.
În acest sens, sursa citată susține că îmbunătățirea vine ca urmare a colaborării strânse cu firmele care oferă servicii de contabilitate și cu reprezentanții mediului de afaceri.
”În acest sens, au fost efectuate o serie de actualizări la nivelul sistemului, dintre care cea mai importantă este introducerea funcției de autofacturare, care oferă posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului”, aceasta fiind o ”funcționalitate solicitată de antreprenori în cadrul discuțiilor cu experții MF/ANAF”.
Un alt aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesării sistemului în situațiile în care au loc lucrări de mentenanță la nivelul Spațiului Privat Virtual. În acest sens, echipa CNIF a identificat operațiunile tehnice necesare astfel încât contribuabilii să poată utiliza e-Factura în mod normal, chiar și în perioadele în care sunt în desfășurare lucrările de mentenanță, mai arată comunicatul de presă.
Dincolo de acestea, furnizorii de servicii de contabilitate au cerut sã poată filtra facturile în baza anumitor criterii specifice. Această facilitate a fost introdusă printr-o modificare la apelul de listă facturi disponibile de la serviciile web apelabile automat prin API.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin.(16) din Codul fiscal.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here