“Eminențele cenușii” care controlează din umbră dezastrul din piețele ieșene. Retribuții fabuloase pentru o mână de putori cu posturi moștenite

0
140

O mînă de indivizi ieșiti la pensie, fără cea mai mica viziune administrativă, încasează cu nesimțire indemnizații pentru care ar trebui să ia decizii de rentabilitate a piețelor din Iasi. În realitate, acești trântori bugetari,kauflandisti care care isi fac cumpărăturile în supermarketuri, nu au călcat cu anii prin piețe, fiind convinși și acum ca oualele se vând la kilogram. Cheltuielile salariale și indemnizațiile celor din CA Ecopiața depășesc 150.000 euro, în timp ce investițiile nu sunt nici la jumătatea din această sumă
Scoaterea pe tușă a “nabaului” Cristi Stărică, de la conducerea piețelor din Iași și înlocuirea acestuia cu ex-viceprimarul Radu Botez nu a adus niciun baneficiu pentru calitatea și imaginea rețelei de piețe și târguri din administrarea Primărei Din contra! În lipsa oricăror investiții, taxele au explodat. În timp ce prețurile de închiriere a tarabelor au fost majorate, beneficiarii direcți sunt din ce în ce mai afectați de politica de perceptor a directorului Radu Botez.
În loc să fie demarate proiecte prin care să modernizeze piețele, se majorează tarifele pentru tarabe și crește prețul parcării de la 2 la 5 lei pe oră! În timp ce la Iași se urmărește să se scoată cât mai mulți bani de pe spatele ieșenilor, fără a crește calitatea serviciilor oferite, primarii din orașele vecine investesc în acest sector și se pot mândri cu niște piețe impecabile. Din nefericire pentru noi, ieșenii, cei care administrează piețele ignoră solicitările comercianților și cumpărătorilor, fără a se gândi că are responsabilitatea de le oferi oamenilor niște minime condiții în aceste spații destinate comerțului. Împreună cu ai mei colegi consilieri locali analizam să atacăm în Contencios Administrativ proiectul de hotărâre prin care s-au stabilit majorările!“, susține consilierul Bogdan Balanișcu.
În timp ce o parte dintre aleși atacă aceste măsuri ale executivului, alții cer demiterea Consiliului de administratie de la Ecopiata, pentru incompetență. Fie ea incompetență sau indolență, retribuțiile acestora sunt extrem de mari în raport cu neajunsul de a fi plătiți pentru a bloca dezvoltarea unei societăți bugetare.
Murăturile din “structura organizatorică” a piețelo,r cu venituri de 47.000 euro
SC Ecopiata numără, în structura sa organizatorică de conducere, doar 10 bugetari – 2 în AGA, 5 în CA și 3 în funcții executive.
Tiron Vasile, director executiv al Municipiului Iași, ridică anual un salariu de peste 115.000 lei, la care se adaugă o pensie MApN de 39.000 lei, o indemnizație de 62.121 de la Termoservice SA, societate în care Tiron este membru în CA. În cadrul Ecopiața deține funcția de membru în AGA. Pactic, acest pensionar militar ridică un venit cumulat de 47.000 euro, bano proveniti, pana la ultimul cent, din zona bugetara.
Sofica Niculae, un ceferist cu salariu lunar de 60.000 lei, pesedist cu state vechi, și-a încetat recent calitatea de reprezentant statutar în cadrul AGA S.C. Ecopiata S.A., dar a rămas membru în Consiliul de Administratie al Citadin SA, de unde ridică anual suma de 56.000 lei.
Vornicu Carmen Paula – membru provizoriu al Consiliului de Administraţie este, de departe, agatatoarea posturilor publice, oaia neagră a mai multor CA ale societăților din subordinea Primăriei Iași. Pasionată de pescuit sportiv, această pensionară deține tristul record de a fi pescuit mai multe funcții în sfera bugetară, fara sa o scoata competentele din casa. Astfel, fosta casieră Paula Vornicu, absolventă a unei universități de partid făcută la apelul sandalelor, administrator al unor firme de constucții care au falimentat după câțiva ani de funcționare, este vicepreședintă CA și președinte al Comitetului de Audit la Salubris (indemnizație 96.000 lei), șef Birou Administrativ la Citadin SA (salariu 55.000 lei) și membru CA Ecopiata – indemnizație 23.000 lei. Cumulate, veniturile bugetarei Paula Vornicu se ridică la 35.000 euro pe an.
Mandrila Nicolaie – membru provizoriu al Consiliului de Administraţie ridică o indemnizație de 23.166 lei, care se adaugă la un venit de peste 70.000 lei din activitatea PFA-ului.
Racoti Andrei – membru provizoriu al Consiliului de Administraţie cu indemnizație fixă de 23.166, care se adaugă un salriu de 112.000 lei.
Turtă Ioana – Marinela – membru provizoriu al Consiliului de Administraţie (15.204 lei), la care se adaugă salariul de 86.000 lei, pentru funcția de inspector Birou Reglementare Publicitate Exterioară și o bursă de doctorat de 17.400 lei);
Podianu Viviana – președinte și membru provizoriu al Consiliului de Administraţie Ecopiata (23.166 lei) la care se adaugă un venit de 34.000 lei din activități de contabilitate și dividente de 20.000 lei.
Acestora le urmează echipa managerială formată din Radu Botez – director general interimar cu un salariu de 8000 euro pe lună, Olaeru Roxana Mihaela– sef serviciu administrare piețe, cu un salariu de 81.664 lei și Liviu Constantin Murarasu– contabil sef cu salariu de 95.000 lei și alte venituri extrasalariale din activitatea d expert contabil judiciar pe lângă Tribunalul Iași.
Practic, veniturile salariale și indemnizațiile celor care conduc destinele piețelor din Iași se ridică la mai bine de 160.000 euro, în timp ce investițiile sunt la nivelul sumei de 70.000 euro.

Halal administrație Ecopiata! În piata inchisa din Dacia ruginesc tarabele, în talcioc se plătește bilet ca vinzi pe jos
AgoraPress a încercat să pună în oglindă serviciile de proastă calitate, girate de o mână de indivizi fără competențe și aplecare spre schimbare. Piețele anacronice sunt dublate de târguri, bazarul și talciocul aflat în administrarea Ecopiata, in care comerciantilor li se percep 7 lei pentru a vinde pe jos, sub cerul liber, fără toalete ecologice sau alte conditii civilizate. În timp ce comerciantii din talcioc sunt obligați la un comerț insalubru, zeci de tarabe ruginesc în spațiul pieței Dacia, trasă pe linie moartă în urmă cu mai mulți ani.
Până și site-ul EcoPiața este unul anacronic, înghețat în timp, ca și conținut, cu informații din perioada pandemiei, mai mult de ordin sanitar decât pe specific activității acestei societăți, semn al unui dezinteres pe orice palier.
Piețele din Iași sunt într-o stare jalnică și trebuie modernizate, motiv pentru care încă de acum doi ani am cerut să fie demarate cu rapiditate investiții. Mai mult, pe parcursul întâlnirilor pe care le-am avut cu cetățenii, atât în calitate de vânzători de produse, cât și de cumpărători, am remarcat o stare generală de nemulțumire, cu toții cerând la unison modernizarea acestor spații care astăzi arată deplorabil: tarabele sunt insuficiente și se închiriază la prețuri mari, ceea ce îi determină pe unii comercianți să își vândă produsele direct din plase, pe marginea trotuarului, starea acestora este deplorabilă, rugina și de mucegaiul fiind în floare, iar cele destinate produselor perisabile care trebuie ținute la rece, nu mai funcționează în parametri normali”, a punctat Bogdan Balanișcu.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here