Episcopia Romano-Catolică celebrează, incepand de azi, cele trei zile sfinte care preced marea sărbătoare a Pastelui

0
70

În acest an, Biserica Romano-Catolică celebrează în perioada 1-3 aprilie 2021 cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Sfintelor Paşti. Aceste zile au o importanţă deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. Celebrările sfinte din aceste zile sfinte în Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi vor fi prezidate de PS Iosif Păuleţ, episcop romano-catolic de Iaşi, alături fiind şi PS Petru Gherghel, episcop emerit. Celebrările se vor desfăşura cu respectarea tuturor normelor de prevenţie din această perioadă.

Joia Sfântă. Joi dimineaţa are loc, începând cu ora 10.30, Liturghia crismei (a sfinţirii uleiurilor). Preoţii din toată dieceza (peste 300) vor fi în jurul episcopului, moment în care îşi vor reînnoi făgăduinţele din ziua hirotonirii. În cadrul sfintei Liturghii se vor sfinţi uleiurile pentru catehumeni (cei care urmează să fie botezaţi), pentru bolnavi şi crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor, consacrarea altarelor etc.).

Seara are loc Liturghia Cinei Domnului. Împărtăşania sau Cina Domnului, Preoţia şi porunca iubirii vor sta în centrul acestei Liturghii. În catedrala din Iaşi, Liturghia este la ora 18.00. În cadrul acesteia, este amintit gestul lui Isus de umilinţă care a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină. După Liturghie, la un altar lateral, credincioşii vor medita la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, pe parcursul a patru ore de adoraţie şi rugăciune.

Vinerea Sfântă. După o tradiţie foarte veche, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Patima Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Iaşi la ora 18.00 şi se compune din trei părţi: lecturi din Sfânta Scriptură (se proclamă Patima Domnului Isus Cristos după sfântul Ioan), adorarea sfintei cruci şi distribuirea sfintei Împărtăşanii. Ziua aceasta este zi de post şi de abstinenţă.

Sâmbăta Sfântă. Cristos este în mormânt, ca atare Biserica este în tăcere. Nu este nicio celebrare. Toţi sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Cristos.

Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă. În contextul pandemiei, întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la Iaşi începând cu ora 20.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor – stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte.

Pentru această celebrare, PS Iosif Păuleţ a adresat o scrisoare pastorală, în care scoate în evidenţă importanţa acestei Nopţi Sfinte, printre altele spunând: “Aceasta este noaptea în care Cristos a învins definitiv moartea şi ne-a deschis calea spre viaţa veşnică; este noaptea în care lumina a învins întunericul, iar binele a ieşit învingător împotriva răului”. În continuare, conform şi temei anului pastoral în care ne aflăm, păstorul Diecezei de Iaşi a invitat la reînsufleţirea speranţei: “Câtă nevoie avem, mai ales în aceste timpuri tulburi, să simţim cu adevărat prezenţa eficace a lui Cristos în vieţile noastre! Câtă nevoie avem de speranţă, de curaj, de iubire!” Spre finalul scrisorii pastorale, PS Iosif aminteşte despre importanţa participării la Sfânta Liturghie, locul prin excelenţă al prezenţei lui Cristos înviat, pentru ca apoi, “cu bucuria credinţei în suflet, să mergem în întâmpinarea fraţilor noştri care au nevoie de mângâierea lui Dumnezeu şi a noastră!”

Ziua de Paşti. Liturghia zilei de Paşti, din ziua de 4 aprilie, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este aşezată lângă altar. În catedrala ieşeană, Sfintele Liturghii au loc la orele: 8.00, 9.15, 11.00, 16.00, 18.00. PS Iosif Păuleţ va prezida Sfânta Liturghie de la ora 11.00.

Pentru celebrările din Săptămâna Sfântă, PS Iosif Păuleţ a trimis o scrisoare circulară prin care a făcut mai multe precizări referitoare la celebrările liturgice în contextul pandemiei. Printre altele, nu se vor mai celebra anul acesta: ritul spălării picioarelor din Liturghia Cinei Domnului din Joia Mare, în Vinerea Mare, adorarea sfintei cruci se va face de către credincioşi doar prin îngenunchiere sau plecăciune profundă. La catedrala din Iaşi, în Vigilia Pascală din Noaptea de Înviere, la finalul Sfintei Liturghii nu se va mai merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile oraşului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here