Un senator isi face capital de imagine pe spatele taranilor pe care ii vrea culturalizati. Dar cu alfabetizarea cum ramane, domnule Lungu?

0
89

Intr-o scrisoare deschisa intitulata pompos „ Domnilor primari, dati o sansa revitalizarii culturii in mediul rural!”, senatorul USR, Dan Lungu, incearca sa-i traga de par pe primarii din cele 93 de comune ale judetului Iasi, pentru a face pe dracu in patru sau, pe romaneste, sa faca din rahat bici in sensul culturalizarii unei mase obediente de manevra. Acest meschin indemn, prin contiinta premeditata a lipsei oricarei sanse se realizare, vine, cum altfel?, decat sub umbrela liturgica a centenarului sub a carui mare turla multi parveniti trag clopotele unei continuitati politice.

 „Doamnelor și Domnilor Primari din judetul Iasi!. În anul Centenarului s-a vorbit extrem de mult despre istoria și bogăția culturală a poporului român. Faptul că ne concentrăm pe proiecte importante care, deseori, au drept centre de dezvoltare marile orașe, nu este un lucru de condamnat. Trebuie însă să ținem cont și de o anumită dezvoltare armonioasă în întreg spațiul social și să încercăm să echilibrăm această balanță a investițiilor pe care suntem dispuși să le facem în valorile noastre. Vreau, așadar, să vă aduc în atenție absența vieții culturale și a consumului cultural scăzut din mediul rural. Statistic, în ultimii ani, conform informațiilor prezentate în presă, România este țara cu cel mai scăzut apetit pentru cultură din Uniunea Europeană, „mai puțin de 30% dintre români participând, în decursul unui an, la cel puțin un eveniment cultural sau sportiv”. Nu este un secret pentru nimeni faptul că în mediul rural statisticile arată chiar mai rău, mass-media prezentând date care arată că „în mediul rural, 74,7% dintre români nu au mers deloc la cinematograf”. Aceste lipsuri nu pot fi puse pe seama dezinteresului, întrucât lipsa proiectelor culturale desfășurate în mediul rural joacă și ea un rol extrem de important.

Doamnelor și Domnilor Primari, vă scriu acest mesaj în calitate de senator al României, de membru al comunității culturale din această țară, dar în primul rând în calitate de cetățean care crede în revitalizarea culturii în mediul rural. Aveți ocazia, dacă și dumneavoastră credeți în schimbare, să faceți ceva pentru încurajarea acestei revitalizări. Una dintre soluțiile problemei, care ar mări ritmul acestei vieți culturale, ar putea fi alocarea, în proiectul bugetului local, a unui fond pentru cultură care să poată fi accesat de către asociaţiile, fundaţiile, precum şi de către persoanele fizice – fără scop patrimonial, care au ca scop desfășurarea unor activități culturale, cu impact semnificativ asupra cetățenilor și vieții comunitare. Acest lucru ar fi facilitat prin Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Nu trebuie să ezităm în fața unei asemenea șanse care ar putea schimba semnificativ viețile și cariera copiilor și tinerilor talentați din comunele dumneavoastră”, sustine senatorul in a sa scrisoare largita.

Domnule senator, coborati din abstract in concret sau umblati cu astfel de naluciri doar prin Parlament sau prin aulele UAIC, prin fata capetelor de tabla ale colegilor d-voastra sau a studentilor idealisti, nu dupa taranii care alearga dupa ajutoare sociale si mijloace de subzistenta, conditie la care i-au adus tot nehaliti politici din dreapta sau din stanga d-voastra! 

Nelu PAUNESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here