EXCLUSIV. Reteaua basarabeana de spalat bani prin intermediul unor carciumi paravan deschise in Iasi. Petrolul, coruptia si moldovenii

0
110

In anul 2015, neamtul Ghenadie Calaras, de origine moldoveana, vine al Iasi si investeste 200 de mii euro in recompartimentarea vechii Cofetarii Opera, pe care o transforma in Restaurantul TAGO (nume ce vine de la initialele celor trei copii ai sai si a unui nepot). Acesta fuge din Republica Moldova, acolo unde a cochetat cu politica, fiind chiar presedintele unui partid. Din cauza unor probleme cu jocuri de noroc si produse petroliere, este nevoit sa se refugieze in Germania, in Moldova fiind declarat persoana non grata. Dupa un an de stat in Germania, il gasim pe moldovean amusinand piata din Iasi de care, din cate se va vedea, nu este strain, unde isi deschide, discret, fara multa reclama, un restaurant la doi pasi de Primaria Iasi, pe ai carei functionari ii “comisionariaza” in schimbul avizelor de care are nevoie, prin intermediul unui individ pe nume Mihai Zaharia. Dupa un an de zile in care Restaurantul Tago functioneaza sub administrarea SC Capo Capone SRL (!?), la 1 martie 2016, aceasta societate este inchisa si restaurantul trece pe SC Ital Gusto SRL, moment care coincide cu obtinerea avizelor pentru deschiderea la Iasi a unui alt restaurant din reteaua TAGO.

Milioane de lei negri din produse petroliere

In anul 2014, mai multe benzinării ale companiei Agrocom Oil activează ilegal şi comercializeaza produse petroliere în valoare de milioane de lei. Încălcările au fost depistate în urma unor controale la mai multe benzinării din nordul Republicii Moldova Controlorii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE).au constatat că şapte benzinării din raionul Floreşti, ale companiei Agrocom Oil, vindeau produse petroliere fără ca să deţină licenţă de activitate. “Sunt foarte multe nereguli. Doar în câteva zile, compania în cauză, Agrocom Oil, a avut vânzări de un milion de lei. Aceste şapte staţii PECO au avut o cotă de un procent din piaţă”, declara Sergiu Ciobanu, directorul ANRE. Fata de aceste fapte, a fost sesizată Procuratura Generală şi Inspectoratul Fiscal de Stat ëi, totodata, a fost iniţiată procedura de tragere la răspundere a directorului Agrocom Oil, nimeni altul decat omul de afaceri Ghenadie Călăraş, care potrivit datelor Ministerului Justiţiei era liderul Partidului pentru Unirea Moldovei. De numele lui Ghenadie Calaras se mai leaga si furnizarea de carbune catre CET Iasi, in perioada lui Dorin Ivana, dar si detinerea Restaurantului La Salcia din zona Billa.

Tunul de la Cinema Copou

Un alt caz elocvent pentru spalarea de bani pe filiera Republica Moldova- Iasi este dat de cazul Ghenadie Covaliu, actualul proprietar al fostului Cinematograf Copou, in care functioneaza un club. Ca un facut, si investitia acestui moldovean se situeaza in jurul sumei de 200 de mii de euro dar, de asta data, pentru cumpararea unei cladiri simbolice a Iasului, al carei pret de piata s-ar situa la un milion de euro. Imediat dupa acest tun imobiliar parafat de Marius Iurascu, mafiotul care a distrus toata infrastructura RADEF, Constantin Hurjui, seful Regiei de Difuzare a Filmelor Iasi, s-a retras din aceasta functie, fiind haituit luni de zile de catre raketi pentru a nu divulga dedesubturile acestei tranzactii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here