EXCLUSIV! Teiul lui Eminescu, pus in pericol de un concert rock organizat de Primaria Iasi langa trunchiul arborelui monument

0
118

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi și Primăria Municipiului Iaşi, organizează un spectacol de muzică rock, care va avea loc joi, 14 iulie, începând cu orele 18:00, pe scena de lângă Teiul lui Eminescu.
Aceasta actiune este un act de inconstienta, prin prisma faptului ca basii puternici risca sa puna in pericol trunchiul batranului arbore.
În cazul Teiului lui Eminescu s-a intervenit de mai multe ori in ultimii ani, cu expertize la nivelul solului, corectii asupra coronamentului , tratamente asupra solului si copacului, trunchiul fiind chiar prins in coliere metalice, iar pentru o parte din ramurile teiului s-a adoptat solutia sprijinirii acestora in piloni metalici. Peste aceste masuri, specialistii Asociaţiei Dendro-Ornamentale “Anastasie Fătu” si ai Academiei Romane au sustinut ca durata de viata a teiului este conditionata si de lipsa trepidatiilor puternice sau a fenomenelor meteorologice extreme care pot oricand sa il doboare.
De un fenomen oarecum similar a fost afectat si Palatul Culturii din Iasi, monument care, din cauza poluarii fonice cauzate de concertele ce aveau loc in piateta din fata, a inregistrat mai multe fisuri extrem de periculoase pe axul central, de la Turnul cu ceas si pana la pardoseala de la intrare, fiind necesare masuri de interventie imediata si sistarea anumitor concerte si focuri de artificii in zona palatului.
Teiul lui Eminescu, care se află pe locul 7 în clasamentul celor mai bătrâni arbori din judeţ, a fost plantat în 1556, potrivit unei datări făcute în cursul anului trecut de Agenţia de Protecţia Mediului, în timpul domniei lui Alexandru Lăpuşneanu. Sub acest copac, Mihai Eminescu obişnuia să mediteze atunci când se afla la Iaşi şi i-a inspirat multe din creaţiile literare. Acest arbore l-a inspirat pe Eminescu să scrie poeziile “Povestea teiului”, “Floare de tei” sau “Făt Frumos din tei”.
Concertul rock, in cadrul caruia vor concerta artiştii Andra Andriucă, Paul Tihan, Ovidiu Mihăilescu şi Krypton Unplugged, este găzduit în cadrul „Festivalului de Artă şi Atitudine Serile Teiului”, festival aflat la a doua ediţie.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here