Condamnat intr-un dosar de coruptie, beneficiar de contracte publice de milioane de euro cu Primaria Iasi. Are interdicție să liciteze, dar câștigă pe bandă rulantă contracte cu statul

0
123

Primăria Iași intră în afaceri cu urmăriți penali pentru falsuri în contracte publice. Bazinele municipal de înot, de 2 milioane de euro, noua afacere a samsarilor penali de contracte publice, vor constitui marfă sigură pentru procurorii DNA. Firmele unui dublu condamnat pentru corupție, participă nestingherite la licitații cu Primăria Iași, în ciuda faptului că există interdicția de a mai participa, pe o durată de trei ani, la proceduri de achiziții publice. În cursul anului trecut, la câteva luni de la decizia instanței, una din firmele controlate de Bogdan Cioncu, a câștigat o licitație de 3 milioane de euro cu Primăria Iași, iar anul acesta se pregătește să dea tunul în cazul altei licitații de 2 milioane de euro
O noua licitație, de a abia demarată pe piața locală, începe să facă cu ochiul organelor de urmărire penală. Este vorba de licitația pentru proiectarea și construirea a bazine de înot la grădinițele din oraș. Potul de aproape 2 milioane de euro a atras tot felul de speculanți care trebuiau să se regăsească demult pe lista neagră a firmelor care nu mai au voie să participe la licitații, dar și firme controlate din umbră de condamnați penali, în dosare în care s-au instrumentat tocmai fapte precum înscrisuri în fals, în contracte pe fonduri europene.
Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construire a primelor trei bazine de înot la gradinițele din Iași are o prevedere financiară de 7.090.446,54 lei, fără TVA (8.437.631,38 lei, cu TVA) și a atras până la termenul limită, 11 iulie, trei oferte, depuse de asocierea Pavi-Lux SRL (cu sediul social într-o fundătură din județul Iasi, administrator Sandu Nicu Adrian) – Constan Construct SRL (sediu social în Vorovești, 5 angajați și o cifră de afaceri de peste 3 milioane lei), asocierea Katar Conneg SRL (firmă controlată de un condamnat pentru falsuri într-un contract de fonduri europene) – Stood Project SRL ( firmă din Iași cu un singur angajat și un profit net în 2021 de 2,3 milioane de lei) și asocierea Constructii Unu SA (firmă în cădere liberă, controlată de Marian Alexandru) – Sigm-Home Project SRL (o firmă din Valea Lupului, desemnată în 2020 să proiecteze nul stadion și sala polivalentă a Iașului).
Cioncu din schemă sare, intră-n scenă coana mare
De departe, cea mai penală combinație în această licitație este participarea firmei Katar Conneg SRL cu sediul în orașul Negrești, Vaslui, companie care a aparținut, în acte, până în anul 2020, unui afacerist local, Bogdan Cioncu, urmărit penal de DNA, trimis în judecată în 2017 și condamnat definitiv în anul 2020, într-un dosar care are legătură cu un contract derulat cu statul, în care a folosit date false pentru obținerea ilegală de fonduri europene.
Compania controlată de Cioncu a fost condamnată de către Curtea de Apel Iași la o amendă penală de 200.000 de lei și interzicerea, pentru o perioadă de trei ani, să mai participe la licitații publice. Pus în fața acestei situații, Bogdan Cioncu a transferat către mama sa toate părțile sociale ale companiei condamnate, dar și ale celeilalte societăți pe care o deținea – Eliconstruct SRL Negrești.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (RECOM) SC Katar Conneg SRL este patronată, din septembrie 2020, de Maria Cioncu, în calitate de unic asociat și administrator, după ce Bogdan Cioncu i-a cesionat toate părțile sociale, precum și mandatul de administrator. Tot în anul 2020, imediat după condamnare, cea de-a doua firmă din portofoliul lui Bogdan Cioncu – Elitconstruct, intră în pe mâna Mariei Cioncu.
Interdicțiile călcate în picioare de Cioncu, invizibile pentru autoritățile publice
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași dispuneau, în data de 8 august 2017, trimiterea în judecată a lui Bogdan Cioncu, fost administrator a SC Elitconstruct SRL Negrești, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau de prezentare cu rea-credință de documente ori de declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul obținerii fără drept de fonduri europene. De asemenea, a fost trimisă în judecată și compania Elitconstruct SRL, ca inculpat persoană juridică, pentru săvârșirea acelorași infracțiuni.
În rechizitoriul DNA Iași se menționează faptul că, în cursul anului 2011, în contextul realizării unui proiect intitulat “Creare parc nou în Municipiul Huși”, finanțat din fonduri nerambursabile, Bogdan Cioncu, în calitate de administrator al companiei SC Elitconstruct SRL Negrești, a depus la Primăria Huși, care era beneficiarul lucrărilor, mai multe înscrisuri inexacte, constând în facturi și situații de lucrări, care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale de construcție cu suma de 533.548 de lei. Ministerul Dezvoltării Regionale a decis să se constituie parte civilă în cauză, iar procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale lui Bogdan Cioncu și ale companiei SC Elitconstruct SRL.
În data de 21 august 2020, prin Decizia Penală nr. 602, Curtea de Apel Iași a decis să-i aplice lui Bogdan Cioncu o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe o durată de încercare de trei ani. Totodată, pe lângă condamnarea cu suspendare, lui Bogdan Cioncu i-au fost restrânse, pe o perioadă de trei ani, drepturile de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea acestor infracțiuni, iar SC Elitconstruct SRL a primit interdicția de a mai participa, pe o durată de trei ani, la proceduri de achiziții publice.

Vânătoare de contracte publice, cu orice risc
O astfel de interdicție nu l-a împiedicat pe Bogdan Cioncu să participle anul trecut la o licitație de 3 milioane de euro lansată de Primaria Iași, și să o câștige cu firma Katar Conneg SRL. Contractul pe care a pus mâna Bogdan Cioncu, prin firma controlată de el prin intermediul mamei acestuia, se referă la construirea Centrului multifunctional din Cicoarei, un proiect finanțat din fonduri nerambursabile.
Tot în 2020, Cioncu, prin SC Katar Conneg SRL, participă la o licitație privind construirea unui cămin cultural în comuna Miroslava, poiect finanțat cu 1 milion de euro prin Compania Națională de Investiții. Printre altele, firma controlată de Bogdan Cioncu, fost administrator al Hotelului Traian din Iași, este cea care a construit la Iași, în 2017, locuințele sociale ale Primăriei, urmează să construiască și sediul Camerei Notarilor din Iași.
Ultima licitație lansată ziele acesteia, pe care Cioncu o vânează de mult timp, se referă la proiectarea și construirea a trei bazine de înot (foto) de care vor beneficia preșcolarii de la Grădinița PP 14 (strada Canta nr. 30), Grădinița PP 18 (strada Decebal nr. 10) și Grădinița PP 21 (strada Plăieșilor nr. 18).
Valoarea totală a investiției în fiecare bazin este estimată la 2.706.490,75 lei, fără TVA (3.216.456,53, cu TVA). Principalele cheltuieli vor fi dirijate către amenajarea terenului (111.741 lei), proiectare (187.000 lei), construcții și instalații (1.637.737,02 lei), utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj (95.632 lei) etc. Durata de execuție a proiectului este de 20 de luni.
Potrivit studiului de fezabilitate întocmit de ERM Capco Proiect SRL, se are în vedere construirea unui bazin cu o suprafață construită de 178,10 metri pătrați și cu dimensiuni maxime în plan cu treptele incluse de 12,45 x 22,60 metri. Cuva bazinului va avea dimensiunea de 8,45 x 4,50 metri, cu o adâncime de la 0,50 metri până la 1,20 metri. Structura este proiectată din beton armat monolit. Închiderile perimetrale sunt proiectate din cărămidă BCA cu grosime de 30 centimetri, termoizolații cu polistiren peste care se aplică o tencuială pe bază de ciment și finisați cu tencuială decorativă. Clădirea va dispune de două vestiare echipate cu dușuri și grupuri sanitare.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here