Expoziția „Zbucium și serenitate”, o călătorie în universul creației graficianului Ludwig Dombrowsky

0
58

Vineri, 26 iunie 2020, ora 18.00, la Muzeul de Istorie din cadrul Palatul Culturii din Iași va avea loc, prin intermediul unei transmisiuni live, deschiderea expoziției retrospective „Zbucium și serenitate”, ce comemorează existența artistică a graficianului ieșean Ludwig Dombrowsky (1920-2007). Expoziția este organizată de Asociația Culturală AltIași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, și va putea fi vizitată în perioada 26 iunie – 26 iulie 2020.

Scopul proiectului îl reprezintă redescoperirea artistului ieșean Ludwig Dombrowsky iar prezenta expoziție se înscrie într-un demers mai amplu al familiei artistului de a reda societății ieșene creația graficianului, alcătuită din câteva mii de lucrări păstrate în atelierul acestuia.

Expoziția, definită prin culoare și contraste, reprezintă o călătorie în universul creației artistului, ce oferă o imagine de ansamblu asupra personalității acestuia și surprinde lupta interioară atât a graficianului cât și a omului Ludwig Dombrowsky.

Deschisă chiar în spaţiul în care graficianul şi-a petrecut o jumătate de deceniu în calitate de desenator, expoziția ilustrează două ipostaze: substanţa discursului artistic, materializată în cele două săli dedicate ilustraţiilor pentru „Harap Alb” şi „Cântecul Nibelungilor” și imaginarul intim, cel al schiţelor şi crochiurilor, al sintetizărilor prin linie.

Printre trăsăturile definitorii descrise de critici se numără remarcabila atenţie şi minuţiozitate în redarea atmosferei, curajul de a experimenta și aprofunda formule grafice deosebit de îndrăznețe, precum și contrastele puternice prin care artistul transfigurează lupta interioară a personajelor.

Născut în anul 1920, debutează că desenator încă din anii `30, când realizează primele portrete, dar va întra în mediul artistic abia după 1950, când devine membru al Fondului Plastic din Iași și, cu scurte intermitențe, până în 1983, desenator artistic la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Ludwig Dombrowsky a slujit, cu mijloacele sale artistice, muzeele din Palatul Culturii Iași, contribuind, în anii ’70 ai secolului trecut, la realizarea de facsimile sau grafică de expoziție. Afișele, cataloagele, publicațiile instituției din vremea respectivă au beneficiat de concepția grafică a acestui înzestrat grafician.

În viziunea criticului de artă Petru Bejan, devine astfel oportună și necesară o mai consistentă valorificarea postumă a portofoliului său artistic, aducând în atenție nu doar lucrări de certă valoare, ci și o figură importantă a Iașului cultural de odinioară.

Expoziția „Zbucium și serenitate” este organizată în cadrul proiectului „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”, realizat de Asociația Culturală AltIasi și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here