Fara medici zombi de garda! Deputatul Camelia Bogdanici sustine acordarea de zile libere pentru medici

0
73

Deputatul Camelia Bogdănici susține demersul medicilor prin care aceștia doresc să obțină condiții normale de muncă pe perioada efectuării gărzilor, fără ore suplimentare care pot afecta calitatea actului
medical. Parlamentarul Camelia Bogdănici a atras atenția asupra acestor probleme din sistem încă din 2013, când a propus o inițiativă menită să soluționeze o parte din revendicările evidențiate zilele acestea de către medicii din întreaga țară.

În mai 2013, am inițiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care solicitam acordarea unei zile libere plătite pentru medici, după finalizarea gărzii, tocmai pentru a evita surmenajul și prelungirea programului de lucru până la peste 30 de ore. Din păcate, demersul a fost respins definitiv. Am revenit în iunie 2015 cu aceleași solicitări, sub forma unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Paradoxal, inițiativa a fost respinsă la Senat și mi s-a recomandat să solicit aceste modificări la legea sănătății (95/2006), exact proiectul ce fusese respins în 2013”, a declarat Camelia Bogdănici.
Parlamentarul ieșean a precizat că propunerile sale privind acordarea unei zile libere plătite pentru medici după efectuarea gărzilor, egalizarea sporurilor acordate medicilor din spitalele regionale la
nivelul celor din UPU/ATI și plata gărzilor pentru medicii rezidenți sunt în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților. ”Implementarea acestor modificări ar reprezenta o aliniere la legislația Uniunii Europene, care prevede o durată maximă a orelor de lucru pentru medici. Astfel, sunt apărate atât drepturile angajaților din sistemul de sănătate, cât și drepturilor pacienților, care vor beneficia de un act medical de calitate”, a completat deputatul Camelia Bogdănici.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here