Incredibil, cat tupeu poate sa aiba acest individ! Seful gunoierilor le cere iesenilor sa spele ambalajele inainte de a le arunca la gunoi

0
54

Conducerea societatii de salubritate a Iasului incearca din rasputeri sa-si acopere managementul dezastruos, prin tot felul de campanii stupide de informare, dirijare si chiar fortare a cetatenilor Iasului. Ultima gaselnita a lui Ioan Apostol, directorul Salubris, se refera la editarea unui “Ghid de reciclare. Sa sortam deseurile”, prin care acesta isi propune sa-i invete pe ieseni sa selecteze gunoiul inainte de a-l duce la ghena, in pungi diferite, pentru ambalaje de plastic, ambalaje din sticla, hartie, lemn, deseuri alimentare, echipamente electrice sau ulei vegetal. Practic, iesenii trebuie sa isi pregateasca in casa in jur de 7 saci menajeri sau recipiente, in cazul uleiurilor vegetale, in care sa-si depoziteze gunoiul pe care il duc la ghena. Nesimtirea acestui individ care indeamna iesenii sa-si transforme bucatariile, de regula, in focare de infectie, merge si mai departe.
În cazul ambalajelor din plastic, se recomandă clătirea cu apă rece. Atenţie: toate ambalajele de sticlă trebuie clătite cu apă rece şi uscate, etichetele putând rămâne pe ambalaje. Deşeurile reziduale trebuie puse într-o pungă separată, legată la gură înainte de a fi aruncată în containerul corespunzător. Deşeurile din lemn includ lemnul netratat, mobilierul din lemn şi crengile, lemnul fiind mărunţit şi convertit în energie prin incinerare, reducându-se consumul din alte surse. Medicamentele nefolosite sau expirate se predau la farmacii”, se precizeaza in ghidul lui Ioan Apostol.
Acest ghid care a fost aruncat pe piata fata minime si de bun simt “norme de aplicare”, respectiv cate 1-2 suluri de saci menajeri pentru un utilizator casnic, a fost intampinat cu revolta de catre ieseni.
Incerc de multă vreme să arunc selectiv gunoiul, numai că nu înteleg de ce există tomberoane separate pentru deseuri de plastic si deseuri de hârtie/carton, din moment ce camionul Salubris vine si le varsă pe toate în aceeasi benă… Nu am văzut niciodata un camion care să ia doar reciclabilele. Singurii care mai recicleaza cu adevărat sunt cei care adună PET-uri din gunoaie și le duc la fabricile din zona industrială pentru făcut fulgi. Salubris vrea sa reciclăm dar ei își bat joc. Când voi vedea colectare selectivă făcută de salubris atunci mă voi chinui să le selectez și eu în casă și le voi arunca separat. Până atunci însă, e pierdere de vreme și de spațiu”, a spus un iesean.
Salubris sa invete mai intai ea sa colocteze si sa depoziteze separat deseurile in functie de specificul lor, apoi sa dea lectii la altii !! Nu se ridica selectiv de la “ghena” de catre Salubris, iar toate deseurile sunt depozitate intr-un singur loc, neexistand pana la aceasta ora depozite specializate pe tipuri de deseuri. Asa dca sa nu aiba neobrazarea sa guitze sus numita societate ! Mai intai sa-si faca treaba la ei in ograda, apoi sa “invete” pe altii!”, a spus un alt iesean.
Gradul de reciclare a deşeurilor trebuie să ajungă la 50% până în 2020, dar la Iaşi acesta se cifrează doar la aproximativ 1% si asta din cauza managementului ingrozitor al actualie conduceri a societatii de salubrizare a Iasului..

Radu SEICARU