FILIT 2015 s-a lansat, astazi, la Casa Pogor. Festivalul iese in lume pe proiecte cu finantare europeana

0
63

Cea de-a III-a editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), ce va avea loc in perioada 30 septembrie – 4 octombrie, s-a lansat astazi la Casa Pogor. La eveniment au participat Victorel Lupu, presedinte interimar al Consiliului Judetean Iasi si Dan Lungu, manager FILIT, director al Muzeului Literaturii Romane Iasi. Organizatorii au precizat ca la aceasata editie vor fi prezenti sute de profesionisti ai cartii, din tara si strainatate, si, totodata, FILIT tinde sa devina o platforma literara europeana.
Exista o serie de noutati la aceasta editie. In primul rand, este vorba despre internationalizarea festivalului – pana acum acesta era international prin participare, dar incepem sa iesim in strainatate prin proiectele cu finantare europeana. De asemenea, daca pana acum ne bazam pe ecourile din presa internationala imediat dupa FILIT, in ultimul an am inceput sa avem tot mai multe invitatii la targuri, saloane, expozitii de carte din Europa. Deja acest lucru inseamna o politica active. In al doilea rand, asistam la transformarea festivalului intr-o veritabila platforma culturala, prin programele de rezidente sau ateliere care au loc pe tot parcursul anului. Am primit invitatia de a fi anul acesta co-expozanti oficiali alaturi de Ministerul Culturii la Targul de Carte de la Frankfurt, care este cel mai important eveniment de gen din lume. Este onorant pentru noi, inseamna ca am devenit parteneri importanti pentru reprezentarea Romaniei in lume, nu numai ai Iasiului. Este drumul pe care am pornit si acolo sper sa ajungem – sa devenim alaturi de Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman cea mai importanta platforma de promovare a literaturii romane in lume“, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT, director al Muzeului Literaturii Romane Iasi.
Prin programele de rezidente pentru traducatori si scriitori, atelierele pentru traducatori, proiectele „FILIT fara frontiere“ realizate prin atragerea de fonduri europene, colaborarea cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, prezentarea festivalului in cadrul celor mai importante evenimente ale industriei editoriale din Europa, Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi a depasit statutul de eveniment cultural major, transformandu-se intr-un adevarat actor cultural.
Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi este un eveniment finantat de Consiliul Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Romane Iasi. (foto: suplimentuldecultura.ro)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here