Fostul primar Gheorghe Nichita a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

0
77

Tribunalul Bucureşti a decis, astăzi, condamnarea la patru ani de închisoare cu executare a fostului primar al Iaşului, Gheorghe Nichita. Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Potrivit rechizitoriului, în cadrul proiectului de management inteligent al traficului rutier de la Iaşi, Nichita ar fi cerut mită un procent de 10% din valoarea contractului. Înainte de a primi efectiv banii, 3,6 milioane de lei din presupusa mită ar fi ajuns într-un cont în care ar fi fost depozitată special pentru Nichita, au precizat anchetatorii. Pe lângă depozitul amintit, şi alte servicii sau bunuri pe care Nichita le-ar fi primit. Astfel, anchetatorii notează că Nichita a primit echipamente electronice de 20.000 de lei, dar şi plata, în 2014, a unor cazări în Hong Kong şi Beijing (China), în valoare totală de 28.000 de lei. De asemenea, Nichita ar fi primit şi reducere de 30-40% din preţurile de cazare de la Hotel Marriot din Bucureşti, a căror valoare a fost calculată la 15.100 de lei. Mai mulţi inculpaţi din acest dosar, inclusiv mituitorul Tiberiu Urdăreanu, au recunoscut faptele.
Condamna pe inculpatul Nichita Gheorghe la pedeapsa principala de 4 ani de inchisoare cu executare pentru savârsirea infractiunii de luare de mita. Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa functia de primar) pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. Condamna pe inculpatul Urdareanu Tiberiu la pedeapsa principala de 8 luni inchisoare pentru savârsirea infractiunii de dare de mita.
Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale aplicate inculpatului Urdareanu Tiberiu pe un termen de incercare de 2 ani si 8 luni. Interzice ca pedeapsa accesorie, pe durata executarii pedepsei principale, drepturile de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savârsirea infractiunii. Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale se suspenda si executarea pedepsei accesorii. Confisca de la în NG suma de 71214,76 lei primita cu titlu de mita cu obligarea inculpatului la plata către stat a acestei sume. Menține sechestrul asigurător pana la concurenta sumei de 71214,76 lei.
Gheorghe Nichita va rămâne consilier al şefului CJ Iaşi. Beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, este punctul de vedere oficial al CJ, transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Eliza Chirica. Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita nu s-a prezentat astăzi la Consiliul Judeţean. El este în acest moment consilier al preşedintelui CJ, Maricel Popa.
sursa: ZDI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here