FOTO: AMINTIRI DIN EPOCA CEAUSESCU: Cum arata Abecedarul din 1982. Vezi ce poezii erau ‘la moda’

0
94

Despre perioada ceausista am invatat la scoala numai lucruri rele. Iti propunem sa faci abstractie de parerile negative despre anii in care Nicolae si Elena au condus Romania si sa privesti si partea frumoasa, colorata, a acelei epoci.

Abecedarul este cartea de capatai a oricarui scolar. Primul abecedar a aparut la Alba Iulia in anul 1699, la tiparnita Bisericii Ortodoxe Romane, ridicate de Mihai Viteazul in anul 1597.

De atunci si pana astazi, Abecedarul a suferit numeroase modificari. Sa ne oprim, asadar, in timp si sa rasfoim Abecedarul din 1982.

Evident, pe prima pagina din interiorul celei mai importante carti a elevului te privea Nicolae Ceausescu. Abecedarul era insotit de povestitoare care ii ajutau pe copii sa isi faca bine temele, de la liniutele drepte sau oblice pana la bastonase sau primele litere cu ajutorul carora sa scrie cateva cuvinte.

Din abecedar nu puteau lipsi si poeziile la moda in acea vreme, precum cea de mai jos:

Dimineata

Cu sapun ma spal

Si cu apa rece.

Peste fata toata

Mult clabuc imi trece.

Si de daca somnul

Nu vrea ca sa plece?

Eu, daca ma spal,

Sint vioi cat zece!”

abecedar2

Putina lume stie ca si vulpea a fost pacalita in povestile pentru copii. In abecedarul comunist exista o istorioara in acest sens:abecedar3

In Abecedarul din 1982 aparea si Mihaela, un celebru personaj de desene animate, foarte indragit in acea epoca:abecedar4

Poeziile precum „Patria” sau „Partidul” erau asezate in loc de cinste, pe la finalul manualului, dupa ce elevii au invatat deja tot alfabetul.

Erau considerate cele mai importante poezii in acea vreme, iar invatatoarea le dadea note mari scolarilor daca le spuneau pe de rost.abecedar5

sursa: teotrandafir.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here