FOTO. Descoperire arheologică la Mănăstirea Frumoasa! Tezaur de aur descoperit intr-un mormant din incinta manastirii

0
76

Un tezaur monetar a fost descoperit recent de arheologii Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași în șantierul deschis al proiectului „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași”.

În cadrul cercetărilor arheologice preventive realizate la restaurarea Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de importanță națională, în data de 7 august 2018 a fost descoperit într-un mormânt parțial deranjat un tezaur compus din 14 monede din aur. Acestea sunt bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Austria, Prusia, Olanda, Ungaria și Transilvania, având o greutate totală de 50 de grame de aur”, a declarat arheologul expert dr. Mădălin-Cornel Văleanu, responsabilul științific de șantier desemnat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași.

Proiectul „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” este finanțat cu fonduri nerambursabile prin Axa prioritară 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiție 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural” din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a lucrărilor este de 21.001.296,30 lei, din care 20.529.907,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Proiectul a început pe 23 septembrie 2017 și este programat să se finalizeze pe 22 august 2021.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here