FOTO. Preotese coafate de nunta si avioane de pasageri pictate pe bisericile din Iasi

0
128

Un avion de pasageri ATR-42-300 al companiei aeriene Olympic Airlines a fost surpins la Iasi intr-un mozaic dispus la intrarea in Biserica ”Sfântul Gheorghe Vechi”, fosta Mitropolie veche a Iasului. Ciudatul mozaic a fost adăugat în urma lucrărilor de renovare începute în anul 1999 si reda scena aducerii moastelor Sfantului Andrei pe aeroportul din Iasi, în anul 1996, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Lacasul de cult pe fatada caruia apare logoul si imagini partiale ale unui avion al companiei grecesti, a fost construit între 1758 și 1766 si a servit drept catedrală mitropolitană a Mitropoliei Moldovei pentru vreo sută de ani.

Acesta nu este un caz singular. In mai multe biserici din Iasi, interioarele lacaselor de cult au pictate pentru eternitate, de-a dreapta si stanga sfintilor, mai multe chipuri de preoti parohi si membri ai familiilor acestora, sau chiar ale mirenilor cu dare de mana care se numara printre ctitori. Un exemplu elocvent este dat de Biserica Pogorarea Sfantului Duh din Bucium, lacas de cult in al carei pridvor se poate observa imaginea cat se poate de casnica a unei femei care plesneste de sanatate, fara nicio trasatura ascetica, coafata proaspat pentru a fi imortalizata de peneleul pictorului bisericesc.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here