FOTO. Silk- imaginea dezastrului! Domeniul public, serviciile Primariei si firmele de casa puse pe tava pentru speculantii de la Silk District

0
126

Proiectul imobiliar Silk District este unul putred inca din faza de organizare de santier. Cu de la sine putere sau cu complicitatea interesata a unor “mituibili” din Primaria Iasi, compania care a distrus platforma industriala de la Tomiris continua sa isi exercite vointa distructiva si asupra domeniului pubic. Dat fiind amploarea acestui proiect, extensia abuziva către domeniul public era inerenta, insa cu ce pret!

In fata semnalelor tot mai vizibile ale acapararii si distrugerii domeniului public de catre firma care construieste pe plaforma de la Tomiris, reporterii AgoraPress au initiat, timp de 2 luni d zi, mai multe demersuri catre dezvoltatorii Silk District, in vederea stabilirii modului in care acestia abuzeaza de partile carosabile si pietonale din jurul santierului, dar s-au lovit de aroganta si lipsa de transparenta a botosanenilor de la Prime Kapital (n.r. firma care dezvolta ansamblul imobliar)
Indivizii care exploateaza dupa bunul plac domeniul public, au refuzat sa faca o informare publica prin care sa explice daca a fost emisa catre firma lor vreo autorizație de folosinta a domeniului public, respectiv de dezafectare a trotuarului dispus de-a lungul Caii Chisinaului, in proximitatea zonei in care se edifica complexul imobiliar. Mai mult, acestia s-au eschivat si in ce priveste oferirea de informatii privind autorizarea amplasarii unei alte semnalistici rutiere decat cea omologata, care era dispusa inainte de deschiderea santierului.

La finele anului trecut, timp de mai bine de 2 saptamani, iesenii au fost afectati de un alt disconfort cauzat de dezvoltatorii de la Silk District. Strada Atelierului, cea care margineste complexul imobiliar, a fost dezafectata pentru a fi mutata o magistrala de catre cei de la Delgaz Grid. Dupa ce reteaua a fost relocata, a fost chemat Citadinul pentru a reface trotuarul spart si partea carosabila, pana la stratul de uzura, dupa care de turnarea ultimul strat s-a ocupat Conestul, firma de casa a Primariei. Practic, din aceasta hazana imobiliara mananca toti cei implicati, de lal avizare si pana la vanzare, iar concesiile curg garla din partea autoritatii catre samsarii aroganti.

Nici in acest caz, indivizii de la Silk nu au avut bunul simt de a oferi dovezi care sa demonstreze daca exista incheiat intre ei si Citadin, respectiv Conest, un contract de reparatie parte carosabila/ aducere la stadiul initial a strazii care margineste complexul Silk, pe care s-au efectuat lucrari de ingropare a retelei de termoficare.
Pentru a intari complicitatea dintre Primarie si Silk, desi utilajele care ies de pe santier murdaresc tot bulevardul, Politia Locala nu a aplicat nicio amenda pentru murdarirea domeniului public sau pentru celelalte utilaje care stationeaza cu material pe domeniul public, blocand traficul.

Si in acest caz, dezvoltatorii au refuzat sa raspunda daca la intrarea pe santier au montata o statie de spalare a utilajelor care intra si ies de pe santier, deoarece modul in care arata domenul public, respectiv partea carosabila din zona santierului Silk sugereaza clar o incalcare a obligatiei de spalare a masinilor care deservesc un santier si au acces catre un drum public.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here