Planurile lui Nichita pentru Iasi. “Acest oras nu mai are lideri politici iar cei din PSD, PNL si PMP vor fi turisti in Parlament”

0
54

Fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, actual candidat al PRU pentru un loc în Camera Deputaţilor, a susţinut astazi prima sa conferinţă de presă din această campanie electorală. La întrevederea cu jurnaliştii, Nichita şi-a prezentat principalele direcţii de acţiune pe care le are în vedere ca viitor parlamentar al Iaşului, structurate în trei capitole reunite sub forma unei broşuri ce va fi distribuită locuitorilor oraşului.

Prima parte a manifestului către Iaşi al lui Gheorghe Nichita are un mesaj concret, fostul edil scoţând în evidenţă realizările sale de ordin administrativ care au schimbat faţa oraşului. Cred că, într-o campanie electorală, important este să cunoaştem faptele fiecăruia şi să ştim mai departe cu ce garantează fiecare promisiunile pe care le face în campania respectivă’, şi-a motivat Nichita această rememorare a proiectelor de infrastructură finalizate în timpul mandatelor sale de primar. Celelalte componente ale mesajului electoral al liderului PRU de la Iaşi se referă la iniţiativele acestui partid la nivel national şi la proiectele pe care le are în vedere a fi realizate la nivelul capitalei Moldovei, utile ”pentru noi, ieşenii’, după cum a subliniat Gheorghe Nichita.

Partide mari, candidaţi minori

În discursul său, fostul primar al Iaşului a zugrăvit un tablou sumbru al contracandidaţilor săi din competiţia parlamentară. “Mâine se încheie o săptămână de când a început campania. Am vrut să văd şi eu ce se întâmplă în această săptămână, ce proiecte se prezintă în faţa ieşenilor, de către marile partide şi micii lor candidaţi. Răspunsul este: zero, linişte totală! Marile partide, de data asta, au candidaţi foarte mici la aceste alegeri parlamentare’, a declarat Gheorghe Nichita. Considerat multă vreme un lider autoritar al Moldovei, fostul edil se declară dezamăgit de absenţa unor vârfuri politice puternice, în măsură să promoveze proiectele Iaşului. ’Fără falsă modestie, se simte lipsa unui Nichita şi a lui Adomniţei, oamenii marilor proiecte îndeplinite. Era nevoie de amândoi la vârful politicii locale. Eu am revenit, dar regret că Adomniţei nu a candidat şi el’, a completat liderul PRU Iaşi.

Proiectele liderului PSD Iasi: uniforme pentru vatmani şi caii de la Poliţia Locală,

În acest context al lipsei oamenilor politici cu viziune la nivelul Iaşului, Gheorghe Nichita a reliefat sterilitatea actualei administraţii publice. ’O altă concluzie pe care am tras-o este aceea că nu s-a lansat niciun proiect nou, în Iaşi, în ultimele 18 luni. Poate oricine să verifice dacă la Iaşi a fost demarat vreun proiect de anvergură în această perioadă de 18 luni, dar nu dintre proiectele importante la care am tăiat eu panglicile, nu cele la care am adus finanţare cât am fost primar. A trecut un an şi jumătee în care trebuiau avansate proiecte pentru bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene. Primăria şi conducerea ei au compromis inclusiv ideea de dezbatere publică. Au păcălit ieşenii. Nu mai fac proiecte. Au făcut o dezbatere, din câte am înţeles, de vreo 20 de străzi identificate de cetăţeni, care să fie asfaltate. S-au făcut măcar trei dintre ele?’şi-a expus Gheorghe Nichita rechizitoriul la adresa eficienţei conducerii administrative a Iaşului. Singurele proiecte vânturate sunt uniformele pentru vatmani, într-adevăr „importante” pentru ieşeni, şi caii de la Poliţia Locală, adica ce-i lipseşte chelului: tichia de mărgăritar, a completat Nichita, evocând în cheie ironică tabloul iniţiativelor recente ale municipalităţii.

Ofensiva PRU

Necesitatea unui lider puternic care să impună la nivel central proiectele Iaşului reprezintă punctul central al mesajului transmis publicului de către Gheorghe Nichita. Liderul PRU deplânge slaba ofertă a partidelor consacrate, ce aduc la rampă candidaţi lipsiţi de notorietate, ’iluştri anonimi, fără forţă, simpli turişti ai PSD, PNL sau PMP în Casa Poporului’. Nichita se declară hotărât să compenseze această penurie de lideri prin asumarea candidaturii sale pentru Parlament. „Aceste lucruri m-au făcut să mă hotărăsc şi să candidez pentru a deveni ambasadorul Iaşului pentru perioada următoare. Pentru noi, ieşenii, trebuie să fie un lider puternic, autentic, care să ducă la îndeplinire marile proiecte asumate. Cu cât vor fi mai multe voci în spatele meu, şi aici mă refer la cât de multe voturi vom obţine în judeţul Iaşi, noi, Partidul România Unită, cu atat voi avea o mai mare legitimitate şi putere în acest partid, ca să pot susţine proiectele Iaşului”, a declarat Gheorghe Nichita. ’Eu mizez pe un scor cât mai bun pentru echipa pe care o conduc, astfel încât ceea ce promit în această campanie, să pot să şi fac. Voi fi o voce clară şi directă în conducerea PRU la nivel naţional, voi fi un decident absolut în partid, alături de cei câţiva colegi ai mei care conduc acum partidul, şi în felul acesta voi putea susţine toate proiectele pe care le-am prins în această candidatură’, a detaliat liderul PRU modalitatea prin care doreşte să-şi concretizeze oferta electorală.

Autostrada Moldova, prioritară pentru Nichita

Acuta problemă a lipsei unei autostrăzi din infrastructura Moldovei a constituit un alt punct al mesajului liderului PRU către ieşeni. Întâmpinăm centenarul Marii Uniri cu provinciile istorice dezbinate, inclusiv sub aspectul infrastructurii. Iaşul a cedat capitala Bucureştiului, iar acum capitala are datoria de a pune Autostrada Est-Vest în capul listei priorităţilor naţionale. Cei aproximativ 8 milioane de cetăţeni de o parte şi cealaltă a Prutului aşteaptă această autostradă’, a declarat Gheorghe Nichita. Liderul PRU a subliniat apoi necesitatea modernizării tuturor drumurilor din Iaşi şi din Moldova, în aşa fel încât toate oraşele reşedinţe de judeţ să poată beneficia de legături eficiente cu magistrala rutieră care va face legătura cu vestul ţării. În expunerea sa pe această temă, fostul primar al Iaşului a avut posibilitatea de a-şi face vizibile calităţile de lider regional, confirmate ani de zile prin prisma funcţiilor deţinute la nivel administrativ, dar şi politic. ’La Autostrada Chişinău-Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş ar trebui cuplate şi Rădăuţiul şi Suceava, Fălticeni, Dorohoi, Bârlad, Botoşani, Vaslui, Roman, Bacău sau Piatra Neamţ. De la noi din judeţ ar trebui să aducem Hârlăul la autostradă, şi încă 2-3 axe care să străbată judeţul de la nord la sud şi să fie cuplate la autostradă. Toate aceste investiţii trebuie pregătite în paralel cu autostrada. Asta înseamnă că documentaţia trebuie să înceapă încă de anul viitor şi trebuie alocate importante fonduri guvernamentale pentru aceste oraşe ale Moldovei. Dacă aceste lucruri s-ar întâmpla, înseamnă că am asista la începerea dezmorţirii Moldovei, pentru că s-ar crea locuri de munca, alte bugete la consiliile locale şi judeţene’, a descris liderul PRU traseul investiţional necesar concretizării amplului proiect al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Fostul primar al Iaşului i-a acuzat apoi pe liberali de interese obscure în ceea ce priveşte realizarea autostrăzii în timpul guvernării lor. ’Proiectul a fost făcut de cei de la PNL, în guvernarea lor, şi s-a ajuns la vreo 9 miliarde de euro, o suma imensă ce nu putea fi asigurată. Valoarea foarte mare a autostrăzii se explică doar printr-un simplu fapt: toate proeictele PNL au valori mari ca să aibă de unde fura.  Ăsta este un adevăr. Şi-au prezervat bani în investiţii, ca sa aibă de unde fura’, a declarat Gheorghe Nichita.

Iaşul medical şi universitar, renăscut prin proiecte strategice

În dialogul cu presa, liderul PRU a lansat, în premieră, două proiecte de anvergură pentru viitorul Iaşului, cu efecte pozitive în domeniul educaţiei şi sănătăţii comunităţii. „Am în vedere un proiect amplu, numit Iaşi Medical City. Asemeni Palasului pentru Iaşi, oraşul din inima oraşului, Spitalul Regional de Urgenţe trebuie să devină inima Moldovei. Acest proiect poate genera cel puţin 3000 de locuri de muncă noi. În strategia de dezvoltare a Iaşului trebuie să existe acest proiect, al cărui cost îl estimez la 170 de milioane de euro şi care va da o altă dimensiune medicală Iaşului. Dacă voi ajunge în Parlament, îi voi aduce lângă mine pe Vasile Cepoi sau Vasile Astărăstoaei, oameni cu o experienţă extraordinară în domeniu”, a precizat Gheorghe Nichita. Un alt sector important pentru comunitate, cel al sistemului educaţional, va beneficia de o investiţie unică în Moldova. Proiectul pe care mizează liderul PRU poartă numele de Iaşi Student City – oraşul tinereţii fără de bătrâneţe. ’În Iaşi a început să scadă numărul de studenţi, iar acest lucru se va petrece în continuare dacă nu o să reuşim să creăm condiţii foarte bune pentru a-i atrage şi a-i păstra în Iaşi. Cred că împreună cu autorităţile locale trebuie identificată o suprafaţă de teren pentru construirea unui nou campus universitar. Acesta trebuie dezvoltat pe o suprafaţă de minim 15 hectare, cu cămine studenţeşti şi, de ce nu, trebuie gândit cum putem atrage şi capital privat în acest campus, astfel încât întreaga viaţă studenţească să capete o altă dimensiune’, a conchis Gheorghe Nichita, liderul PRU Iaşi şi candidatul acestui partid la Camera Deputaţilor.

Marius GAVRILESCU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

91 − 83 =