Gheorghe Nichita: ’Singura organizatie PSD din tară care se opune PRU este PSD Iasi, iar acest lucru trebuie sa inceteze”.

0
68

Un recent sondaj realizat de către CCSB creditează Partidul România Unită cu şanse reale de a intra în Parlament după alegerile din 11 decembrie. Potrivit evaluărilor, PRU ar obţine 4,2% din voturi, foarte aproape de atingerea pragului minim necesar accederii în legislativ. Rezultatele sondajului l-au făcut pe Gheorghe Nichita, liderul PRU Iaşi, să aprecieze că şansele PSD de a prelua guvernarea depind acum de o coaliţie cu partidul lui Bogdan Diaconu.

Potrivit sondajului, PSD beneficiază de 40,2% din încrederea electorilor, urmat de PNL cu 27,2%, USR – 11%, UDMR 5,4%, ALDE – 5,2%, PMP – 5%, PRU – 4,2%.

Am informaţii foarte sigure că PSD Iaşi încearcă să acrediteze ideea că un vot pentru Nichita şi pentru Partidul România Unită este un vot irosit. Ei mă consideră un pericol şi nu un partener. Însă din cifrele sondajului se observă clar că PSD plus ALDE nu ating pragul minim de 50% plus 1, nici măcar la redistribuire. Cu tot cu redistribuiri, PSD cu ALDE ar face 48%, deci insuficient pentru a forma majoritatea. Privind aceste cifre, este limpede că preşedintele Klaus Johannis va forta numirea unui Guvern care să aibă sprijin politic în Parlament de la PNL, USR, UDMR şi PMP”, a declarat Gheorghe Nichita, liderul PRU Iaşi. În opinia acestuia, pentru ca PSD să ajungă la guvernare si să-si pună în practică programul este necesar ca Partidul România Unită să intre în Parlament. Şi la Iaşi, şi la Bucureşti, şi oriunde în țară, liderii PSD trebuie să înțeleagă că singura lor șansă reală de a da următorul Guvern al României este împreună cu Partidul România Unită”, a spus Gheorghe Nichita.

Alianţă PSD, PRU şi ALDE pentru guvernare

Conform unei simulări făcute de liderul PRU, dacă măcar 1% din voturi pleacă de la social democrați către PRU, social – democraţii ar obţine 39,2%, iar PRU 5,2%, respectiv un procent comun de 44,4%, caz în care PSD pierde un nesemnificativ 1%, dar câștigă 4,2%. După redistribuire, scorul PSD + PUR va fi de peste 45,2%. La acest scor şi cu procentele ALDE se poate ajunge la o majoritate confortabilă care să formeze noul Guvern. Dacă PSD, PRU și ALDE își unesc forțele și trimit PMP-ul lui Traian Băsescu sub limita de 5%, cele trei vor mai beneficia de încă 2% din redistribuirea voturilor PMP. În aceste condiții, așa cum v-am explicat, votul pentru Nichita și PRU nu este un vot irosit. Ba dimpotrivă, pentru PSD este un vot vital pentru a putea face noua majoritate. Dacă cei de la PSD Iași nu înțeleg această simplă matematică electorală, înseamnă că nu vor binele propriului partid. Practic, PSD Iași sabotează PSD național”, a mai spus Gheorghe Nichita.

Viziuni comune

Dincolo de argumentul pragmatic electoral, liderul PRU susţine că există un alt motiv puternic pentru o apropiere de PSD. Credem că în multe puncte, programele de guvernare ale PSD, PRU și ALDE sunt asemănătoare. Programul nostru îl completează pe cel al PSD cu latura sa patriotică, naționalistă. Guvernul Cioloș este Guvernul Zero! Este Guvernul ONG-urilor lui Soros la care, din 11 decembrie, se vor alătura si parlamentarii UDMR, cei care susțin autonomia teritorială a județelor Harghita și Covasna. Nu trebuie să le permitem acest lucru. Deja 80% din pământurile agricole ale acestor două județele sunt deținute de unguri – persoane care nu sunt cetăteni români – sau de firme ale acestora. Trebuie să fie oprită vânzarea țării către străini, a terenurilor agricole si a companiilor de stat”, a spus Nichita. De asemenea, preşedintele PRU Iaşi a subliniat intenţia formaţiunii pe care o reprezintă de a-l propune pe Victor Ponta premier într-un guvern croit pe alianţa PSD – PRU – ALDE. “Ponta este cel care a reîntregit salariile și pensiile măcelărite de Băsescu și ai lui. Ponta este cel care care a repornit economia României, după ce Guvernele lui Băsescu o prăbușiseră. O coaliţie de guvernământ PSD – PRU – ALDE va creşte pensiile, va elimina cele 102 taxe şi va majora salariile bugetarilor cu 15%’, a afirmat Gheorghe Nichita, susţinând apăsat că “În matematica electorală, PSD are nevoie de PRU ca de aer”.

 Necesitatea unui vot util

Liderul PRU este de părere că primarii PSD, mai ales cei din mediul rural, au un rol important în formarea unui curent unificator care ar duce la realizarea unui guvern PSD – PRU – ALDE. “Primarii PSD trebuie să înţeleagă că, în lipsa acestei formule guvernamentale, proiectele lor vor încremeni. Un Guvern PNL+USR+PMP+UDMR va bloca fondurile către comunele conduse de social-democrați“, a declarat Gheorghe Nichita. Preşedintele PRU Iaşi este convins că, în pofida integrării în PMP, UNPR este mai apropiat doctrinar de Partidul România Unită şi PSD.  “Le cer sprijinul membrilor UNPR care nu pot lucra sub comanda lui Traian Băsescu, omul care a dezbinat România. La Iași, simpatizanții fostului UNPR votează Nichita și Partidul România Unită la alegerile din 11 decembrie. Acesta este mesajul meu pentru cei 5 primari și cei 102 consilieri UNPR din județul Iași. De asemenea, fac un apel şi către simpatizanţii Partidului România Mare, cerându-le să înţeleagă că ei intră la categoria celorlalte partide care strâng împreună abia 1,8% din voturile românilor. În cazul lor există riscul ca votul pe care îl dau să ajungă la PNL, USR (adică Soros) sau, mai rău, la UDMR. De aceea, îi îndemn să acorde un vot util Partidului România Unită, un partid cu şanse reale de a intra în Parlament, iar pe viitor îi asigur că vom găsi modalități concrete de colaborare”, a spus Gheorghe Nichita.

Apel către Liviu Dragnea

Paradoxal, dar probleme în asortarea mesajelor PRU şi PSD apar tocmai în rândul social – democraţilor ieşeni, cei conduşi până de curând de Gheorghe Nichita. “Dacă PSD vrea să facă Guvernul, PRU trebuie să intre în Parlament. Singura organizație PSD din țară care se opune PRU este PSD Iași. Asta trebuie să înceteze. Nu cred că Dragnea vrea ca viitorul PSD să fie îngropat la Iași de orgolii și abordări electorale greșite”, a declarat liderul PRU Iaşi. În acest context, Gheorghe Nichita mizează pe înţelepciunea conducerii centrale a PSD. “Vreau să-i transmit domnului Liviu Dragnea un mesaj. Eu sunt dispus să șterg cu buretele trecutul. Mă bazez pe maturitatea sa politică, de om călit prin atâtea bătălii electorale căruia i-am fost de multe ori alături. Cred că va înțelege imediat ce miză importantă este în joc. Și sper să fie la rândul său dispus să facă această mișcare inteligentă care va asigura viitorul Guvern și viitorul prosper al României. E timpul ca domnul Dragnea să nu mai piardă, să înceapă să și câștige”, a concluzionat Gheorghe Nichita, preşedintele PRU Iaşi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here