Traficantii de aer de la Iasi, calcati de mascati. Vitalaire- peste 1900 de dosare aflate pe rol cu pacientii tepuiti

0
63

În această dimineață au avut loc percheziții la sediul Vitalaire din Iași și au fost ridicate documentele contabile ale firmei care distribuie aparate de oxigen pacienţilor cu probleme respiratorii. Tot în Iași au avut loc percheziții și la firma avocatului Dragoș Bobu.

În același timp s-au derulat percheziții și la Tecuci, de unde este originar omul de afaceri Lucian Bențu, reprezentantul Vitalaire în România. Descinderile au avut loc în urma investigațiilor publicate pe siteul tolo.ro potrivit cărora Vitalaire România și-ar fi dat în judecată peste 3.000 de clienți, fiind suspectă de evaziune fiscală.

Mii de bolnavi cu afecţiuni respiratorii din toată ţara au descoperit că sunt datori unei firme de echipamente medicale, abia după ce au pierdut procesele. Oamenii folosesc aparate de oxigen de la companie, iar chiria este decontată integral de stat. O mică sincopă între ziua când pacientul primeşte aparatul şi cea în care statul semnează contractul este imputată direct bolnavului. Pacientul află după ani de zile de datorie, timp în care penalităţile ajung la mii de lei.

Compania care închiriază aparate medicale de oxigen a intrat pe piața românească în 2005 şi are în prezent 9.500 de clienți cu afecțiuni respiratorii din toată ţara. Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan câteva mii de pacienţi au fost daţi în judecată unii chiar şi după deces după ce compania le-a impus penalităţi ce ajung la 40 la sută pe an.

Doar pe rolul Judecătoriei Iaşi, respectiva companie, Air Liquide Vitalaire, figurează în nici mai mult, nici mai puţin de 1.900 de dosare, cele mai multe fiind câştigate de firma farmaceutică. O altă neregulă prezentată de sursa citată, ar fi reprezentată de faptul că facturile încheiate în urma contractelor semnate de bolnavi sunt înregistrate în contabilitatea firmei cu sume infime. Alte facturi, având aceleaşi numere şi serii, ne­înregistrate, ar fi folosite în instanţă în dosarele în care bolnavii sunt executaţi silit.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here