Granturi oferite de BERD ASB pentru dezvoltarea companiilor mici și mijlocii cu capital românesc

0
58

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a prezentat, la Iași, la invitația Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub, programul de granturi destinat antreprenorilor români ASB – Advice for Small Businesses.

BERD ASB co-finanțează cu 45%-75% proiectele de consultanță ale companiilor mici și mijlocii cu capital majoritar românesc din aproape toate domeniile de activitate. Valoarea maximă a grantului este de 10.000 EUR și poate fi utilizat pentru strategii de internaționalizare, servicii de branding/rebranding, strategii de marketing, de comunicare online, dezvoltare de website-uri și platforme de vânzare online, pentru identificarea de parteneri strategici pentru accesul pe piețe noi, pentru planuri de afaceri, studii de fezabilitate, audituri tehnologice, implementarea de sisteme informatice etc.

Finanțarea se acordă în mod continuu, nu există un proces propriu-zis de depunere și nici etape formale de evaluare. Pe tot parcursul procesului, solicitanții beneficiază de asistența echipei BERD ASB și au acces la servicii de consultanță oferite de companii autohtone verificate.

În România, programul funcționează din 2006 și este finanțat de Ministerul Federal de Finanțe al Austriei.  Până în prezent, BERD ASB a finanțat peste 650 de proiecte cu o valoare cumulată de 8 milioane EUR.   Companiile mici și mijlocii care au beneficiat de asistență sunt în proporție de 70% din afara Bucureștiului, din mediul urban (56%) sau rural (16%). În cifre, impactul serviciilor co-finanțate prin BERD ASB a însemnat o creștere a cifrei de afaceri în medie cu 31% în cazul a peste 62% din beneficiari, creșterea productivității pentru 55% din companii, creșterea numărului de angajați pentru 52% și accesarea de finanțări externe pentru 16% dintre solicitanți.

Programul se adresează și furnizorilor de servicii de consultanță care, în baza unui proces de precalificare, au posibilitatea de a participa la proiecte co-finanțate de BERD ASB.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 7 = 3