Greva spontana a soferilor de la Compania de Transport Public Iasi. Putorile care au blocat Iasul au salarii lunare de peste 6000 de lei

0
76

Autobuzele CTP nu au iesit in aceasta dimineata din garaje, deoarece soferii au recurs la un protest spontan. Motivul invocat fata de conducerea CTP se refera la anumite majorari salariale cerute si neacordate sau mai bine zis, majorari salariale care au facut obiectul unui proiect de hotarare care nu a primit vot favorabil din partea alesilor locali.

Actiunea angajatilor este ilegala. Le-am propus un calendar de negocieri, dar au refuzat negocierile. Acţiunea nu e revendicată de către sindicat, ci de cateva persoane din randul soferilor“, a declarat Cristi Stoica, directorul CTP Iasi.

La acest moment, la strada circula doar tramvaiele CTP, cele 70 de autobuze ale companiei fiind inca in garaje. 

Dupa ce iesenii au stat abandonati in statii, chiar pana si spre orele amiezii, din lipsa unei informari publice, ori s-au ingramadit ca sardelele in tramvaie, reprezentantii Primariei Iasi au venit cu precizari. 

În cursul dimineții de astăzi, 2 noiembrie, imediat după o ședință de lucru destinată asigurării resurselor de cărbune și gaz metan necesare furnizării agentului termic în această iarnă, primarul Mihai Chirica și viceprimarul Daniel Juravle au fost la sediul Companiei de Transport Public (CTP) SA, unde au discutat cu reprezentanții sindicatelor șoferilor, vatmanilor și personalului de întreținere.

Primarul și viceprimarul au încercat să poarte un dialog rațional inclusiv cu Ioan Gogu, unul dintre instigatorii protestului ilegal care a blocat activitatea de transport public cu autobuzele. Acesta are numai în acest an trei abateri disciplinare: avertisment pentru nerespectarea regulilor privind schimbarea direcţiei de mers şi încălcarea regulilor şi disciplinei stabilite în exploatarea şi administrarea mijloacelor de transport; reducerea salariului cu 5% pentru coliziune cu un alt autoturism în zona pasajului Nicolina, în urma nerespectării regulilor privind circulaţia; avertisment şi recuperarea franşizei pentru coliziune cu un alt autoturism în Rond Podul de Piatră (în data de 30 octombrie 2021).

Primarul Mihai Chirica a prezentat cu cifre și argumente situația complicată cu care se confruntă Municipiul Iași, în condițiile scumpirii explozive a combustibililor și nu numai și ale necesității urgente de a asigura încălzirea orașului, precum și celelalte servicii publice esențiale. În context, edilul-șef a cerut conducerii CTP să ia măsuri pentru a face rezerve de combustibili și să eficientizeze activitatea de transport public, astfel încât orice sumă economisită să fie folosită pentru creșterea veniturilor șoferilor, vatmanilor și personalului de întreținere. De altfel, conducerea CTP și reprezentanții legali ai sindicatelor din cadrul companiei poartă negocieri aplicate de mai multe săptămâni pentru creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Nu voi participa niciodată la un simulacru de negociere în lipsa oricărui dialog real, rațional și responsabil! Am cerut conducerii CTP sancționarea urgentă a celor responsabili de această manifestare ilegală, evaluarea pagubelor produse cetățenilor și companiei și recuperarea daunelor de la cei care au încălcat Codul Muncii și contractul colectiv de muncă! Sunt alături de angajații onești ai CTP, știu că trăiesc vremuri grele, la fel ca majoritatea românilor, și susțin orice demers care le poate ridica nivelul de trai! Însă la acest rezultat trebuie să ajungem împreună, prin dialog corect și rațional, și în limitele posibilităților pe care le avem!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Salarii de peste 6000 de lei pentru o putoare de sofer

La randul ei, conducerea CTP Iasi a precizat ca, în acest moment, salariul de bază brut al unui șofer debutant este de 2.640 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. De asemenea, salariul de bază brut al unui șofer cu un an de vechime în această activitate (indiferent de locul de muncă în care a acumulat perioada de vechime), este de 2.974 de lei, la care se adaugă diferite sporuri.
Exemple de sporuri: 25% pentru orele de noapte lucrate în intervalul orar 22-6; 100% pentru orele lucrate în weekend și sărbătorile legale; 10% pentru orele de conducere a unui autobuz articulat; 10-15% – spor de trafic – pentru toate orele lucrate în zilele lucrătoare; 5-25% spor de vechime în muncă; 80% spor anual de stabilitate, acordat cu îndeplinirea unor condiții, printre care nesuspendarea contractului pe parcursul unui an de zile.
Din suma rezultată din salariul de bază plus sporuri sunt reținute contribuții și impozite. Salariul mediu net al unui șofer al CTP Iași, în primele șase luni ale acestui an, este de 3.227,67 lei, iar cel brut, de 5.562,17 lei. La acesta se adaugă valoarea tichetelor de masă, 20 lei/zi lucrată, și a voucherelor de vacanță, 1.450 lei/an.
Pentru a susține cheltuielile privind acordarea salariilor tuturor angajaților instituției, bugetul de venituri și cheltuieli al CTP Iași a fost suplimentat, pe 1 noiembrie 2021, cu 11% – 15.518.000 lei, prin hotărâre de Consiliu Local.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here