Spitalele iesene se confrunta cu lipsa de oxigen. Arafat si clica lui umbla cu minciuni oficiale, oamenii mor in spitale!

0
55

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, de care aparţine şi unitatea modulară de la Leţcani, mai are oxigen medicinal pentru câteva ore după care, în după amiaza zilei de duminică, medicii vor nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi sustine că încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor. Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă.  Pentru a diminua riscul apariției  unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009  având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale.

Am citit si eu acea circulara si trebuie folosita doar daca nu exista alte solutii dar nu exonereaza de eventualele probleme medicale pe cel/cei care accepta sau comanda astfel de tratament. Neputand sa imi asum eventualele probleme survenite dupa folosirea acelui oxigen in tratamentul COVID am luat legatura cu domnul Colonel Gradinaru si am incarcat camionul ISU cu 8 paleti de tuburi goale si astazi la ora 10 masina era la Galati de unde se putea intoarce cu 10 paleti de oxigen! Am discutat cu doctorul Cepoi si am trimis SMS medicului Arafat sa se intervina pentru a se intoarce masina la Iasi cu 10 paleti avand in vedere ca si spitalul Pneumo dar si Sf Spiridon raman fara O2! Simt ca sunt singurul care cauta solutii si isi asuma hartii oficiale, toate celelalte departamente tehnice din Iasi stau cuminti si asteapta. Acum cateva minute, cineva de la Linde a venit in curte si a luat la anchetă personalul care deserveste statia de O2, ca unde tinem ascunse tuburi de oxigen! Deci cei de la Linde nu onoreaza comenzile avand in vedere ca spitalul nostru are lansata comanda de 870 tuburi din care s-a onorat doar 120 plus ce vine asta datorita ISU, nu are telefoane deschise fiind in situatie de urgenta, dar are timp de anchete sa afle unde ascundem noi tuburi! Mi se pare hilar!”, sustine Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iaşi.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

În document se arată că oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate. Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

Vasile Cepoi, directorul DSP, sustine ca, in contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate. Pentru luni, întâi noiembrie,  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. Mulțumim conducerii Spitalului Județean Suceava și Domnilor Prefecți ai celor două județe, Iași și Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize. O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, a spus Vasile Cepoi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 − 79 =