Gripa închide școlile. Elevii nu vor merge la școală vineri, 25 ianuarie 2019

0
64

La recomandarea ministrului Sănătăţii, vineri se închid toate şcolile din România. S-a ajuns în această situaţie, după ce 34 de români au fost ucişi de gripă, iar responsabilii confirmă că şi ultima săptămână a fost una epidemică, după ce numărul celor care au făcut infecţii respiratorii a cresut cu 20 de procente.

Ministerul Sănătăţii a informat, miercuri, Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Specialişti au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic,la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu gripă:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

–  Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

–  Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecția, iar în aceste zile, 10 mii de fiole vor fi redistribuite în țară la solicitarea Direcțiilor de Sănătate Publică. Dozele sunt pentru copii, bătrâni și bolnavi cronici. Restul populației ar trebui să ia vaccinul din farmacii, dacă îl mai găsește. În tot acest timp, autoritățile au cerut măsuri suplimentare de protecție. În spitale sunt restricționate sau chiar interzise vizitele, iar în școli copiii trebuie verificați înaintea orelor. Și camerele de gardă sunt pline de oameni cu simptome de gripă. Cei mai afectați rămân bătrânii trecuți de 60 de ani și copiii.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here