Grupul Aeronautic Aerostar S.A. Bacău va înființa la Aeroportul Iași un centru de mentenanță pentru aviația civilă

0
55

Aerostar S.A. Bacău a depus în luna iunie 2016 o solicitare privind repartizarea unui amplasament în cadrul Aeroportului ieșean, în vederea construirii unui hangar destinat mentenanței avioanelor civile. Certificatul de urbanism a putut fi obținut de către Consiliul Județean abia în luna noiembrie și asta din cauza restricțiilor temporare impuse pentru acel teren de PUZ aprobat prin Hotărârea nr. 262 din 26.09.2012, a C.J., când director al Aeroportului Iași era Marius Bodea.

Consilierii județeni au aprobat prin H.C.J. nr. 347 din decembrie 2016 demararea procedurii de concesionare care impunea realizarea caietului de sarcini și a unui raport de evaluare a terenului în vederea stabilirii redevenței pentru suprafața solicitată de firma din Bacău.

În luna ianuarie a acestui an, plenul C.J. a aprobat caietul de sarcini și valoarea de începere a licitației. Ca urmare a faptului că Aerostar S.A. Bacău a fost singurul ofertant la primele două licitații organizate în lunile martie și aprilie, în luna mai s-a procedat conform legislației, la negociere, grupul industrial aeronautic fiind declarat eligibil.

La acel moment însă, conducerea Aeroportului Iași a indicat un alt teren decât cel solicitat de Aerostar, motivat de intenția realizării unui proiect de extindere, situație care a condus la blocarea negocierilor.

In luna iulie au existat noi întâlniri între președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, conducerea aeroportului și reprezentanții Aerostar Bacău, concretizate cu stabilirea terenului și a condițiilor de integrare a acestuia în planul de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași. Ca urmare a acestui fapt, plenul Consiliului Județean a aprobat prin Hotărârea nr.280 din 26 iulie, caracteristicile amplasamentului final pentru stația de mentenanță iar în cursul lunii curente, C.J. Iași a încheiat cu repsrezentanții Aerostar procesul verbal de negociere privind stabilirea redevenței anuale.

Am stabilit de comun acord cu reprezentanții firmei semnarea contractului în prima parte a lunii septembrie. Nu intenționez să îl discreditez în fața ieșenilor pe domnul Marius Bodea, dar ca fost director de aeroport ar fi trebuit să aibă minime cunoștințe despre ce înseamnă  întreținerea și mentenanța avioanelor militare F16 și să nu se lanseze în afirmații fanteziste. Avioanele de acest tip presupun existența unor condiții speciale pe aeroporturi  militare și nu civile iar pentru moment, Aerostar va asigura la Iași mentenanța avioanelor civile”, a declarat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 5