Monopol cu japca! Gunoierii ieseni anunta infiintarea unui centru de colectare la care iesenii sunt somati sa aduca bunuri reciclabile fara plata

0
66

Misterul Mediului, Apelor și Pădurilor a înștiințat Primăria Municipiului Iași că proiectul de înființare a unui „Centru integrat de colectare separată prin aport voluntar” în bulevardul Poitiers nr. 10 va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor.
Valoarea proiectului este 32.677.442,32 lei, respectiv 6.642.431,61 euro.
Centrul integrat de colectare prin aport voluntar va avea, printre altele, platformă betonată, hală, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale (de exemplu, motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări etc.), laborator de analize chimice, cântar acces auto de mare tonaj, spații administrative, utilități etc.
În cursul lunii ianuarie municipalitatea a obținut finanțare europeană prin PNRR și pentru proiectul de realizare de „Centre de colectare prin aport voluntar”. Acesta vizează înființarea a trei puncte, după modelul Centrului Municipal de Colectare din stradela Grădinari nr. 26, care vor avea în jur de 4.000 de metri pătrați fiecare și care vor fi amplasate în bulevardul Poitiers nr. 10, strada Sofia Nădejde nr. 6A și strada 3 Fântâni nr. 14.
Ieșenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
Valoarea acestui proiect este de 13.664.405,13 lei, cu TVA, respectiv 2.777.600,4 euro.
Nu în cele din urmă, municipalitatea va achiziționa, prin aceeași linie de finanțare europeană, 175 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere), din care 150 supraterane și 25 subterane.
Valoarea acestui proiect este de 24.242.253,39 lei, respectiv 4.927287,27 lei.
Astfel, valoarea totală a celor trei proiecte care vor fi finanțate prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor este de 70.584.100,84 lei, respectiv 14.346.361,95 euro.
Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos! Avem cel mai modern și mai performant operator de salubritate din țară și ne propunem să devenim și un model la nivel național în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Sintetizand aceasta insiruire de sume exorbitante ce vor fi atrase la Iasi, niciun cent din aceste milioane de euro nu va fi folosit pentru usurarea muncii iesenului de rand in colectarea selectiva a deseurilor. In afara unui monopol ordinar pe care incearca sa si-l creeze Salubris pe piata colectarii si prelucrarii deseururilor reciclabile, consumatorul iesean este impovarat de cele mai mari tarife de salubrizare din tara, iar beneficiile colectarii selective nu se reflecta asupra consumatorului nici macar prin banala bonificatie constand in pachete de saci menajeri care in orase civilizate ale tarii se ofera pentru usurarea colectarii selective. Mai mult, in timp ce utilajele Salubris stau in baza auto a societatii, iesenii sunt indemnati sa isi care mobilierul uzat cu propriile mijloace in centrele de colectare ale Salubris. Asta da model de nesimtire al celui “mai performant operator de salubritate din țară”.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 39