Iasiul, zguduit de un nou scandal. Primaria Iasi a platit 1 milion de euro catre o organizatie urmarita pentru activitati ilegale in Coreea de Sud

0
251

Un consilier local a inițiat un demers de comunicare cu Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului din Republica Coreea, în încercarea de a clarifica unele aspecte legate de finanțarea și organizarea Campionatului Mondial de Esports, care urmează să aibă loc în Iași.
Recent, Consiliul Local Iași a aprobat alocarea a 7,5 milioane de euro pentru organizarea acestui eveniment major. Cu toate acestea, un articol apărut în presa locală a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care acești bani sunt cheltuiți. Articolul arată că Primăria a plătit 1 milion de dolari către o organizație din Macedonia de Nord, care se prezintă ca o filială a Federației Internaționale de Esports (IESF). Această organizație este în prezent sub investigație de către autoritățile sud-coreene pentru presupuse activități ilegale.
În acest context, consilierul local a adresat o serie de întrebări Ministerului Culturii, Sporturilor și Turismului din Republica Coreea, în încercarea de a obține clarificări cu privire la modul în care sunt finanțate și organizate evenimentele IESF, precum și cu privire la legitimitatea filialei IESF din Macedonia de Nord.
În calitate de consilier local, consider că este datoria mea să mă asigur că banii publici sunt cheltuiți în mod transparent și responsabil. Avem nevoie de claritate cu privire la aceste acuzații grave și sper că Ministerul Culturii, Sporturilor și Turismului din Republica Coreea ne va putea oferi răspunsurile de care avem nevoie“, a declarat cosilierul Răzvan Timofciuc.
Reamintim faptul ca Primăria Municipiului Iași și Federația Internațională de Esports (IESF) au încheiat un acord de parteneriat pentru a putea organiza cea de-a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports în perioada 24 august – 4 septembrie 2023.
Fata de informatiile aparute in spatiul public, municipalitatea ieseana a facut unele reciari cel putin halucinante.
“Municipiul Iași a trecut printr-un proces de validare și licențiere în cadrul IESF, organism care are o adunare generală de 140 de țări, culminând cu anunțul oficial de primire a calității de oraș organizator din noiembrie 2021, în cadrul Campionatului din Eilat – Israel.Consiliul Local al Municipiului Iași a votat în unanimitate organizarea acestui campionat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 358 din 17 noiembrie 2021. Potrivit acesteia, Municipiul Iași va prevedea în bugetele anilor 2022 și 2023 sumele necesare organizării evenimentului” și a delegat Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 „care în calitate de organizator va încheia toate documentele și actele juridice necesare organizării evenimentului în condiții de legalitate”.
Oricare mare turneu itinerant din lume, cum este și cazul Campionatului Mondial de Esports sau al campionatelor de fotbal, tenis etc., are un preț pentru a fi licențiat. Prețul licenței pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports de la Iași din 2023 – de 4,5 milioane de lei – a fost asumat prin hotărâri ale Consiliului Local. Decizia de a plăti această licență poate fi considerată o oportunitate majoră în condițiile în care, începând de anul viitor, licența pentru următoarea ediție a Campionatului Mondial de Esports va fi de 22,5 milioane de lei.
IESF are sediul central în Coreea de Sud, un birou deschis în Macedonia de Nord (singurul din Europa) și doi angajați în Argentina. Din punct de vedere legal, subsidiara IESF din Macedonia de Nord are același statut ca și IESF. Filiala din Skopje a fost înființată în 9 februarie 2022 de către secretarul general al IEFS, Boban Totovski, iar ca proprietar apare IESF din Coreea de Sud. Subsidiara este recunoscută de statul macedonean. (A se vedea documentul emis de autoritățile macedonene atașat). Așadar, licența este legală, fiind emisă de IESF și vine la pachet cu contractul de organizare, manualul de organizare, consultanță de specialitate, supervizare etc. (A se vedea răspunsul reprezentantului IESF atașat).
Dată fiind atenția legitimă acordată de Mass-media acestui subiect, atenție concretizată, din păcate, și într-o serie de interpretări tendențioase sau chiar calomnii, primarul Mihai Chirica a dispus realizarea unui control de audit privind felul în care Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 a gestionat organizarea Campionatului Mondial de Esports. Auditul nu a relevat aspecte neconforme. În funcție de rezultatele verificărilor ulterioare, primarul Mihai Chirica va lua măsurile administrative care se impun sau, dacă va fi cazul, va sesiza alte instituții ale statului.
Un detaliu important este că în procesul de organizare a Campionatului Mondial de Esports de la Iași, după războiul absurd declanșat de Rusia în Ucraina, am transmis IESF încă din luna martie a acestui an că, în calitate de organizatori, nu putem garanta siguranța sportivilor din Rusia și, ca urmare, că aceștia nu vor putea participa la acest turneu. (A se vedea scrisoarea atașată).
Nu vă ascundem faptul că reprezentantul Rusiei în board-ul IESF, cetățeanul rus Constantine Surkont, ne-a trimis un e-mail prin care ne-a amenințat că va raporta refuzul nostru de a primi sportivi ruși la Ministerul Afacerilor Externe din Rusia. În aceste condiții, „investigația” apărută în presa locală te duce cu gândul la un act de defăimare regizat prin intermediul lui Constantine Surkont, reprezentantul Federației Esports din Rusia…
“, se rata intr-o informare remisa de Primaria Iasi.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here