Iasul participa la Târgul pentru proiecte imobiliare si investitii “Expo Real” de la München

0
52

La sfarsitul acestei saptamani, la Camera de Comerț și Industrie Iași a avut loc ședința de constituire a Consiliului Economic Consultativ, structură care are rolul de optimizare a dialogului dintre mediul de business și Primăria Municipiului Iași. „Consiliul Economic Consultativ are rolul de a asigura comunicarea permanentă între mediul de afaceri şi municipalitate, de stabilire a direcţiilor strategice de acţiune ale Primăriei în sectorul economic, precum şi pentru soluţionarea unor probleme punctuale ale antreprenorilor. Alături de Camera de Comerț și Industrie Iași și de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, am reușit să stabilim canalele de dialog necesare promovării proiectelor și ideilor oamenilor de afaceri ieșeni prin măsuri cu caracter local sau prin intermediul unor initiative legislative naționale. În același timp, subliniem că acordăm aceeași atenție companiilor cu capital străin, cât și celor cu capital autohton. Este necesar, totodată, ca în acest consiliu să se regăsească toate ramurile economice locale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat proiectul introducerii, începând cu data de 1 ianuarie 2018, a unei taxe speciale de promovare a turismului, necesară dezvoltării de proiecte cu potențial de atragere a turiștilor la Iași. De asemenea, a fost prezentată intenția de participare a Primăriei Municipiului Iași la Târgul pentru proiecte imobiliare și investiții Expo Real, care va avea loc la München, Germania, în perioada 4-6 octombrie 2017. Evenimentul reprezintă o ocazie importantă pentru a discuta cu potenţiali investitori, dezvoltatori sau finanţatori de mare calibru din Europa şi de a consolida prezenţa Municipiului Iaşi pe agenda investitorilor de top europeni.

Au stârnit un real interes din partea companiilor prezente la întâlnire proiectele de dezvoltare pentru care municipalitatea ieșeană a solicitat implicare guvernamentală: Spitalul Regional de Urgențe, autostrada Iași – Târgu Mureș, variantele ocolitoare a Municipiului Iași, realizarea unui parc industrial pe o parte din actuala platformă a Fortus SA, construirea de locuințe, investiții în infrastructura de sănătate și de educație, reabilitarea clădirilor monument istoric etc.

O temă interesantă abordată cu această ocazie a fost cea a sistemului dual de învățământ ca soluție la lipsa acută de forță de muncă resimțită de către companiile ieșene.

În finalul întâlnirii, antreprenorii prezenți au stabilit structura Consiliului Economic Consultativ, astfel încât în acesta să se regăsească toate domeniile de activitate din mediul local de business, subliniindu-se că lista rămâne deschisă. De asemenea, s-a decis ca întâlnirile Consiliului Economic Consultativ să se desfășoare trimestrial, municipalitatea angajându-se ca la fiecare ședință să prezinte stadiul de soluționare a temelor luate în discuție la precedenta întâlnire.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here