Iasul va sprijini Cernautiul cu bani si echipamente specifice de razboi, necesare organizarii taberelor de refugiati

0
53

La inițiativa primarului Mihai Chirica, municipalitatea ieșeană ar putea sprijini financiar și logistic Primăria orașului înfrățit Cernăuți din Ucraina. În cursul serii de joi, 24 februarie 2022, primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, a trimis Primăriei Municipiului Iași o solicitare de sprijin constând în o serie de echipamente și bunuri necesare pentru sprijinirea populației ucrainene afectate de invazia armatei Rusiei. Edilul din Cernăuți a solicitat, printre altele, generatoare diesel și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit etc., toate acestea fiind necesare pentru organizarea unor centre pentru refugiați.
Ca răspuns, primarul Mihai Chirica a inițiat un proiect de hotărâre privind alocarea unui ajutor financiar de 500.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru Primăria orașului Chișinău. Proiectul a fost avizat de comisiile de specialitate ale Consiliului Local în ședințele de astăzi, 25 februarie 2022, și va fi votat în ședința de plen de luni, 28 februarie 2022.
În urmă cu două luni și jumătate, am avut bucuria de mă întâlni la Iași cu domnul primar Roman Klichuk, consulul general al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, și președintele Consiliului Raional Cernăuți, domnul Ruslan Domnitsak și convenisem atunci să reluăm, îmbunătăți și extinde relațiile de colaborare.
În acest an se vor împlini 10 ani de la semnarea acordului de înfrățire dintre Iași și Cernăuți și, desigur, mi-aș fi dorit să aniversăm acest moment în condiții de pace. Dar «fratele» la nevoie se cunoaște, astfel încât, pe lângă campania de strângere de ajutoare pe care am inițiat-o, încercăm să fim alături și în acest fel de poporul ucrainean atât de afectat de drama războiului
”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

33 − = 26