Iesenii sunt invitati la dezbatere pe noua lege a pensiilor

0
61

Guvernul României organizează astazi, 28 august 2018, o dezbatere publică pe proiectul noii legi a pensiilor. Întâlnirea va avea loc în sala Iacob Negruzzi a Palatului Administrativ, începând cu ora 11.00.

În acest sens, ieşenii sunt invitaţi să participe la această întâlnire şi să îşi exprime punctele de vedere. Din partea Executivului va participa secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Adrian Marius Rîndunică.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat, în data de 9 august 2018, dezbaterii publice proiectul de Lege privind sistemul public de pensii. Proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale:

– contributivitate, adică plată în funcție de contribuție;

– egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani;

– solidaritate socială, adică generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor;

– imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează. 

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here