Primarul Chirica si organizatorii concertului Forta ZU, indicati drept vinovati pentru pagubele de la Palatul Culturii din Iasi

0
62

In cadrul unei conferinte de presa organizate de conducerea Complexului Muzeal Moldova a tras un semnal de alarma cu privire la situatia in care se afla Palatul Culturii, fiind prezentate concluziile unui raport de evaluare a cauzelor si pagubelor suferite de unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din Iasi. Conducerea complexului muzeal a punctat doar cateva cauze externe, tinand sa precizeze faptul ca acestea nu au nicio conotatie politica.

Problema identificata la palat sunt acele fisuri de la vitraliile turnului cu ceas. A fost prezentat un raport tehnic care a continut mai multe inregistrari din timpul concertului Forta ZU. Nu avem nimic impotriva desfasurarii unor activitati/concerte care sunt la anumiti parametri tehnici, in limite normale. Ce depaseste aceste limite, trebuie luate masuri de protectie pentru cladirile de patrimoniu. Palatul Culturii nu este singura cladire din zona care are de suferit din cauza vibratiilor cauzate de aceste manifestari publice. In turmul cu ceas s-au observat fisuri imediat dupa concertul Forta ZU, de catre colegii care merg cu grupurile de turisti. In timpul concertului si imediat dupa, noi nu ne-am mai putut desfasura activitatea in palat, in parametri normali. Vibra totul in palat, inclusiv stomacul meu”, a declarat Lacramioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.

Potrivit acesteia, pagubele produse de vibratiile puternice din timpul concertelor organizate sau autorizate de Primaria Iasi in fata Palatului Culturii vor incerca sa fie remediate si amortizate la limita oricarui contract, de catre firma Iasicon, constructorul desemnat in urma cu cativa ani sa se ocupe de lucrarile de restaurare ale palatului.

Am avut o discutie cu constructorul si poate vom reusi sa acoperim aceste pagube, fara sa ne coste nimic…Noi am luat legatura cu Primaria Iasi, inca de pe data de 18 mai, practic cu trei saptamani inainte de acel mare concert. Am facut adrese scrise la toti factorii de raspundere- Primarie, Directia Judeteana de Cultura, Ministerul Culturii, Prefectura, Consiliul Judetean, Garda de Mediu, Directia Sanitara, prin care le-am atras atentia ca este absolut obligatoriu sa se ia niste masuri de protectie fonica asupra Palatului Culturii, in asa fel incat sa nu se produca nimic daunator pentru aceasta cladire. Nu suntem o entitate conflictuala, asa ca nu ne vom indrepta nici impotriva organizatorilor, si nici a Primariei care a autorizat acel concert”, a mai spus Lacramioara Stratulat.

Nelu PAUNESCU   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here