Ignoranta medicilor a mai ucis un copil. Lui Ianis nu i s-a dat nicio sansa

0
55

În România anului 2019, un copil de şapte ani din Paşcani moare de varicelă. Un caz revoltător, prezentat de Ziarul de Iasi, care arată incompetenţa celor de care depinde viaţa unui om. O dramă a unei familii îngenuncheate de un sistem sanitar bolnav cronic, fără şanse de vindecare.

În urmă cu doar două săptămâni, Ianis Iulian Mahu îşi serba ziua de naştere. Făcea şapte ani şi sufla în tort înconjurat de familie şi de toţi cei care-l iubeau. Primise în dar ceea ce îşi dorea: un căţel, ca să aibă un prieten de nădejde, numai al lui. De dar nu s-a bucurat însă decât 13 zile. La sfârşitul săptămânii trecute, băiatul s-a îmbolnăvit. I-a apărut o erupţie pe corp, iar părinţii alertaţi au mers cu el la medicul de familie, convinşi fiind că e vorba de varicelă, o boală a copilăriei.

Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă, şi i-a dat Nurofen şi Paracetamol, sirop, pentru febră. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era ca de obicei, vioi“, povesteşte printre lacrimi Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului.

Şi marţi i-a fost bine lui Ianis, şi miercuri dimineaţă, doar că după ce a mâncat i s-a făcut puţin rău şi a vomitat, dar în rest nimic, povesteşte familia. „În după-amiaza zilei de joi, în decurs de o oră până am ajuns noi la spital, a început să se învineţească în zona bubiţelor. Apoi s-a învineţit şi la faţă, şi pe buze“, a spus Adrian Popoaia.

Ambulanţa: 1 km-17 minute

Alertată, familia a sunat la 112, explicând dispeceratului toate simptomele. „De la Iaşi ni s-a spus că vine Paşcaniul, pentru că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistra­rea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen“, spune Adrian Popoaia.

Şi calvarul familiei continuă. Ianis nu a fost o urgenţă pentru Spitalul de Urgenţe Paş­cani. De la UPU a fost direcţio­nat la etajul 5, la pediatrie. Şi aici alte minute în şir aşteptând cu targa pe hol şi Ianis intubat până a venit medicul de gardă. „Un domn foarte în vârstă, domnul Vasiliu (Vasile Vasiliu, medic primar – n.r.) cu incompetenţă şi cu nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuie. Am şi o filmare cum stătea departe de pătuţ, el fiind intubat, având mască de oxigen pe faţă, şi medicul stătea nepăsător. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc“, a povestit tatăl.

I-au administrat o perfuzie, i-au dat o pastilă şi au stat de vorbă cu micuţul. Fiind conştient, Ianis a răspuns. La zece minute, şi-a pierdut cunoştinţa. „A fost, nu ştiu, o coagulare de sânge în plămâni, sângele a dat pe gură şi pe nas“, a mai povestit bărbatul.

Ianis trebuia resuscitat. Dar cu ce? Neavând aparatura necesară în salon, i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. „L-au resuscitat un sfert de oră, douzeci de minute, până au cărat aparatura de la parter până la etajul 5. Îmi pare rău că nu am putut să filmez cum cărau în braţe asistentele tuburile de oxigen şi defibrilatorul, ajungând în 40 de minute. E ceva de neimaginat. Cu toate astea, l-au resuscitat doar apăsând pe pieptul lui, cum se vede şi în filmare“, a mai spus Adria Popoaia.

Medicul Vasiliu a apelat în cele din urmă la alţi trei colegi. După cum a povestit Adrian Popoaia, s-au chinuit încă două ore degeaba.Seara s-a declarat decesul. Familia nici acum nu ştie ce s-a întâmplat, pentru că medicii nu aveau un diagnostic clar.

sursa: Ziarul de Iasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 4