Impozitul pentru iresponsabili. In ce conditii ar putea unii romani sa plateasca si de 5 ori mai mult pentru case si terenuri

0
58

Proprietarii care isi lasa casele si terenurile in paragina, ar trebui obligati sa plateasca impozite chiar si de 5 ori mai mari.
Aceasta propunere a Asociatiei Municipiilor din Romania va fi discutata marti, cu reprezentantii Ministerului de Finante, si ar putea fi inclusa in noul cod fiscal. Initiatorii spera ca masura ii va face pe romani mai responsabili, cu bunurile pe care le au.
Construit in 1859, un han din Bucuresti, unul dintre locurile preferate de oamenii bogati, este acum in paragina si risca sa se prabuseasca peste trecatori. Hanul a fost distrus de oamenii strazii, adapostiti aici de ani buni.
Dupa 15 ani de lupta prin instante cu Primaria Capitalei, cladirea a fost retrocedata proprietarilor de drept in 2003. Acestia se plang insa, ca au primit o ruina si nu au bani de reabilitare.
Intr-o situatie similara este si un conac de pe Kiseleff, construit in prima jumatate a secolului XX. Acoperisul a cazut de cativa ani, tencuiala a inceput sa se desprinda iar interiorul se degradeaza pe zi ce trece din cauza ploilor si a vantului. In 2006, dupa incercari esuate de a discuta cu proprietarii, Ministerul a cerut justitiei, dar si Primariei Capitalei sa ia masuri. Fara succes insa.
In urma cu 10 ani, aici, pe strada Visarion nr.8, trecatorii puteau admira o superba cladire monument istoric. Din ea a mai ramas acum doar o bucata dintr-un zid. Asta dupa ce, proprietarii au incercat sa o demoleze in mod ilegal. Ruinele au fost furate apoi caramida cu caramida de hoti.
Ca sa-i oblige pe proprietari sa le intretina sau macar sa le vanda unor oameni dispusi sa investeasca in ele, Asociatia Municipiilor din Romania propune impozite chiar si de 5 ori mai mari pentru proprietarii neglijenti. Propunerea are sustinerea ministrului de Finante.
“Sa se stabileasca toate aspectele de natura juridica astfel incat sa nu existe interpretari abuzive din partea unor autoritati locale in sensul clarificarii termenului de neingrijit. Aceasta a fost singura obiectie a domnului ministru”, a explicat Ilie Bolojan, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania.
Daca va fi inclusa in noul cod fiscal, supraimpozitarea caselor si terenurilor neingrijite s-ar putea aplica din vara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 − 70 =